Artister

DAVI

Artisten DAVI är i 20-årsåldern och gör trap-musik. DAVI blev ursprungligen känd efter att ha gästat Cledos genombrottssingel ”Töis” år 2017. DAVI har gett ut några singlar och EP:n BoiVIILEIN. Singeln ”Exit”, den första som gavs ut med artistnamnet DAVI, blev ett fenomen i sociala medier 2021. DAVI fick skivkontrakt på Babyface-skivbolaget våren 2022 och snart får vi se stjärnskottet på Y-festivalen.


 

Helmi Hagelin

Helmi Hagelin är en samisk konstnär och kläddesigner som deltar i samhällsdebatten med visuella metoder. Med sitt arbete vill de ifrågasätta och synliggöra de rådande strukturerna och deras konsekvenser. För närvarande är Hagelin särskilt intresserad av intersektionalitet och hur man ser på representanterna för olika minoriteter i samhället. Dessa teman studerar de ur ett queer-samiskt perspektiv.

Helmi Hagelin deltar i Y-festivalen med sitt installationsverk ”Vain silloin minä olen”, som reflekterar över hur det är att höra till flera olika minoriteter.

Helmi Hagelin katsoo suoraan kameraan. Vaaleahiuksisella Hagelinilla on yllään läpinäkyvä vaalea paita. Hän pitää toista kättä kaulallaan.

 

Fanni Ijäs

Fanni Ijäs, som bor i Stockholm, är en finländsk dansare, koreograf och danslärare som i sitt arbete tar inspiration från housedans och klubbkultur. Ijäs kommer till Y-festivaali med sitt färska verk ”Nights don't have names” (2022). Verket undersöker nattetiden som inte är lika begränsad och möjligheten till kroppslig metamorfos – från en dagskropp med uppgift att utföra saker till en empatisk nattkropp.

”Nights don't have names” visas i ett avskalat rum.  Utrymmet är en blandning av scen och dansgolv som publiken delar med dansaren och musiken.

Verket, som får sin Finlandspremiär vid Y-festivalen, väcker frågor om relationen mellan publik och artister samt om den sociala danstraditionens möjligheter att utvidga fältet inom den utövande konsten.

 

HAARALA, HENNA

Henna Haarala är en 24-årig visuell berättare. I Haaralas kreativa skapande går lekfullhet och kärvhet hand i hand. Haarala beskriver sin visuella stil som ett passionerat collage av färg, form, bild och ljud. Haarala riktar sin kreativitet mot det som känns rätt i stunden. Under den senaste tiden har Haarala hittat en passion för skrivandet.

På Y-festivaali får vi första gången höra Haaralas verk i spoken word -form. "20 DENIERS" innehåller tankar om äkthet, sexualitet och vem det är vi lever för.

 

 

Impropias Collective

Impropias Collective undersöker latinamerikanska identiteter. ”Impropia” i femininform som finns i kollektivets namn syftar på olämplighet, något bristfälligt eller att något sker vid en dålig tidpunkt. Namnet är också en blandning av orden ”improvisation” och ”propio”, som i ecuadoriansk slang betyder sval och gatusmart.

Kollektivet grundades 2021 av Mercedes Balarezo Fernández, Yes Escobar, Paola Nieto Paredes och Daniela Pascual Esparza. Till Y-festivaali hämtar Impropias Collective verket ”cuerpalatina” – en nomadisk dansinstallation som förflyttar publiken från isolering och konstighet till en fest av samhörighet.


 

Mira Eskelinen

Mira Eskelinen är en författare, producent, kurator och artist från Helsingfors. Hon är också känd under artistnamnet Miss Vinyl Envy. Det centrala i Eskelinens konstnärliga arbete är att lösa upp och utvidga trans- och queer-narrativen och att karnevalisera de strikta och absurda könsantaganden som finns i vårt samhälle. Som producent och kurator skapar Eskelinen utrymmen för queerkonstnärer så att de på eget initiativ kan föra fram sina berättelser. Eskelinen är en av grundarna till klubben Punch Up! – Resistance & Glitter, som också gästat Nationalteaterns huvudscen.

Eskelinen modererar Y-festivalens diskussion om hur det kan förbättra livskvaliteten att vara transperson.

Bild: Shia Conlon
 

Saint Santi

Saint Santi är en performanskonstnär som utforskar sin egen identitet och använder sin sexualitet och sitt kön som ett redskap för att dissekera problemområden i samhället. Sitt konstnärliga uttryck bearbetar hen ur en brun människas perspektiv.

Saint Santi uppträder på Y-festivalen med verket "The Goddess Awakes 3".

Santi katsoo ylöspäin, pois kamerasta. Hänellä on yllään hihaton mekko. Hän pitää toista kättä kaulallaan ja toista rinnalla.

 

Tourer Sportsvagina

Tourer Sportsvagina är en dragartist som uppträder sällan och vi väl utvalda tillfällen. När hen är på scen får publiken känna på precis hur lätt det är att vara en person med funktionsnedsättning i samhället.

Uppträdandet på Y-festivaali är ett ställningstagande för tillgänglighet och hur den tar sig uttryck.

Bild: Sonja Siikanen
 

Yeboyah

Yeboyah är en artist och samhällelig aktör från Helsingfors som på Y-festivalen uppträder med sin turné för debutalbumet Perhosefekti

Elovena EP med sitt visuella koncept gav artisten en Emma-nominering 2019 och gjorde Yeboyah till en av de mest omtalade nya artisterna. Publiken har fått ta del av Yeboyahs scennärvaro på artistens solospelningar och som en del av rapshowen D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.  

Yeboyah, som har ett skivkontrakt med Sony Music Finland, har byggt upp en karriär som soloartist redan i flera års tid. Albumet Perhosefekti som kom ut hösten 2021 presenterar en mångsidig artist med en stark röst.

Kyykyssä istuvalla Yeboyahilla on vihreät hiukset ja olalla perhostatuointi. Päällään hänellä on toppi, pitkähihainen paita ja housut. Hän katsoo suoraan kameraan.

 

Inari Sandell

Inari Sandell är en bildkonstnär från Helsingfors som arbetar mångsidigt med bilder, utrymmen och material. I sitt arbete fokuserar Sandell på sinnesförnimmelser, ork och vila samt på den postdigitala och posthumanistiska existensen. Sandell kombinerar i sitt arbete känsliga textilier, vardagliga föremål samt tunga och vassa material, såsom glas och metaller. Inspirerad av sina egna upplevelser undersöker Sandell neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Sandell vill utmana normativa ramar för fysisk och kognitiv förmåga och skapa utrymme för alternativa observationer.

På Y-festivaali presenterar Sandell installationsverket ”Gravity Blanket” (2021). I verket, vars form påminner om ett tyngdtäcke, finns både lätt, skört tyg och glassplitter. Verket behandlar livet med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vila och framgångskultur.


 

K=IJU

K=IJU är artist, producent och DJ. 20-åriga K=IJU producerade musik redan vid sex års ålder – sina första inspelningar med en portabel inspelningsstudio gjorde K=IJU som 8-åring på 1990-talet!

Det viktigaste i K=IJUNs musik är stämningen och texten. Alla instrumentaldelar i K=IJUs musik spelas live och med riktiga instrument. K=IJU producerar, mixar och sköter masteringen av sin musik själv, men samarbetar aktivt med många artister och producenter. 

På Y-festivalen uppträder K=IJU med sin nya singel ”Concept Song”. 


 

Skábma Idja

Máret Ásllat Ivvár Nilla Ritni, Ritni Rávdnji Pieski, som använder konstnärsnamnet Skábma Idja, är en samisk artist och aktivist med rötter i Tana älvdal. Viktiga frågor för Pieski är bland annat dekolonisering, queerifiering och intersektionell feminism. Inom konst är Pieski särskilt intresserad av gemenskap, tvärkonstnärlighet, kollektiva projekt, lekfullhet och att krossa normer.

Under Y-festivaali uppträder Pieski med sitt soloverk ”Rievssat – Snow Grouse”, som har uppstått kring frågor som gäller dekolonisering, queerifiering samt den egna identiteten och kollektivet.

Bild: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen
 

Tanssiva satuhetki

”Tanssiva satuhetki” är en regnbågsinspirerad dansföreställning som firar mångfalden av människor och familjeformer. I föreställningen är det dansarna som läser och tittarna som dansar – om de vill! I berättelserna får vi höra om enhörningar, regnbågar, kommendörer för rymdstationer och andra härliga saker. Trots att sagan saknar intrig och dansen är helt uppochned, kan vi garantera att det blir en fin och rolig sagostund!

I ”Tanssiva satuhetki” uppträder Pauliina Aladin, Tanja Illukka och Anni Puuperä. Arbetsgruppen vill synliggöra olika slags individer och familjeformer i barn- och ungdomskulturen.

Bild: Anni Kääriä