VAD ÄR STRAFFBART HATPRAT PÅ INTERNET?

 

Visste du att hatprat kan vara ett brott? Det spelar ingen roll om det framförs personligen eller på internet. På nätet gäller samma lagar som överallt i samhället. Ibland är det svårt att veta när det är fråga om ett brott. På den här sidan får du hjälp när du funderar över om det lönar sig att anmäla hatprat till polisen. När du gjort en polisanmälan är det polisens uppgift att undersöka fallet.

 

Hatprat är inte bara prat

Hatprat, eller hatretorik som det också kallas, är kommunikation som sprider eller hetsar till hat mot en människa eller en grupp. Det kan uttryckas i tal men också i text, bilder, symboler, musik, teckningar och filmer.

 

Hatprat är förbjudet i lag

En del hatprat är straffbart. Det betyder att det är förbjudet enligt Finlands strafflag. Straffet för hatprat kan vara böter eller fängelse.

 

Hatprat är inte yttrandefrihet

Alla har yttrandefrihet, rätt att uttrycka sina tankar och åsikter, men inom vissa gränser. Yttrandefrihet betyder inte att du kan kränka andra människors rättigheter.

 

Till exempel kritik mot politik hör till en fungerande demokrati. Att hota eller förolämpa en annan människa eller en grupp är däremot inte politisk diskussion.

GÖR SÅ HÄR NÄR DU UTSÄTTS FÖR STRAFFBART HATPRAT

SÖK HJÄLP

 

Om du utsätts för hatprat eller för ett brott, eller blir vittne till dem, kan det väcka starka känslor. Många upplever ångest, rädsla och otrygghet. Det är viktigt att du ber om hjälp om du känner att du behöver det.

I Mannerheims Barnskyddsförbunds stödtelefon, chatt och brevtjänst kan du ställa frågor och tala förtroligt om vad som helst. https://www.mll.fi/tietoa-mllsta/information-om-mannerheims-barnskyddsforbund/hjalptelefonen-och-natet-barn-och-unga/

Brottsofferjouren ger praktiska råd och psykiskt stöd till personer som blivit utsatta för brott eller försök till brott, deras anhöriga och vittnen i brottmål. https://www.riku.fi/se/hem/

Appen help.some ger stöd åt unga som till exempel blir mobbade på nätet.  (på finska) http://www.netari.fi/ohjaustajaneuvontaa/helpsome/

Sekasin, chatt för unga. Samtalshjälp i alla livssituationer. (på finska) https://sekasin247.fi/

Someturva ger rättshjälp med låg tröskel till alla som använder sociala medier. (på finska) https://www.someturva.fi/