Likabehandlingsplanering är ett konkret verktyg för att systematiskt främja likabehandling och icke-diskriminering.
Med hjälp av likabehandlingsplaneringen kan organisationen utveckla praxis och verksamhetssätt som främjar icke-diskriminering på alla organisationsnivåer, från ledning till rekrytering, kommunikation och lokalresursplanering. Dessutom hjälper planeringen organisationerna att aktivt förbinda sig till principen om likabehandling.
Vi uppmuntrar alla organisationer att främja likabehandling genom planering. Myndigheter, anordnare av utbildning och småbarnspedagogik samt arbetsgivare som sysselsätter mer än 30 personer är dock skyldiga att utarbeta en likabehandlingsplan.
Vem berörs av skyldigheten?
Enligt diskrimineringslagen ska myndigheter, arbetsgivare, utbildningsanordnare, samt anordnare av småbarnspedagogik och serviceproducenter inom småbarnspedagogiken främja likabehandling och bedöma hur likabehandling uppnås i deras verksamhet. Arbetsgivarens skyldighet att främja likabehandling gäller alla arbetsplatser.
Likabehandlingsplanen innehåller
en bedömning av nuläget i fråga om likabehandling i organisationen
samt nödvändiga åtgärder för att främja likabehandling.
Likabehandlingsplanen utarbetas för en viss tid och i den ingår också en plan för uppföljning av de åtgärder som utarbetats i likabehandlingsplanen och för bedömning av konsekvenserna.