Vad innebär goda relationer mellan befolkningsgrupper?
En genuin demokrati kräver jämlikhet och relationer mellan olika befolkningsgrupper. Arbetet för att främja goda relationer mellan befolkningsgrupperna synliggör faktorer som påverkar individers och befolkningsgruppers vardag och tillgodoseendet av deras rättigheter samt eventuella strukturella och sociala frågor som bör beaktas i arbetet mot diskriminering.
Goda relationer mellan befolkningsgrupper innebär att det råder positiv växelverkan mellan olika befolkningsgrupper och att grupperna har ett respektfullt och tillitsfullt förhållande till varandra. Målet med goda relationer mellan befolkningsgrupperna är att förebygga och minska spänningarna mellan olika befolkningsgrupper.
Relationerna mellan befolkningsgrupper gäller:
- likabehandling
- attityder
- icke-diskriminering
- tillhörighet i samhället
- välfärd
- säkerhet
- interaktion
- delaktighet.
Befolkningsrelationerna kan stärkas genom arbete som utförs via olika delområden och genomslaget mäts bland annat genom följande identifierade uppföljningsobjekt:
- medvetenhet om rättigheter
- tillgång till stöd
- förtroende för beslutsfattandet
Vad betyder befolkningsgrupper?
Med befolkningsgrupper avses i mycket bred betydelse olika egenskaper enligt vilka människor kan indelas i grupper. Vissa drag är relativt bestående (kön, modersmål, funktionsnedsättning eller etnisk bakgrund), medan andra är föränderliga (ålder, studier eller arbete, familjesituation, boendeform eller identitet).
När man talar om befolkningsgrupper är det viktigt att komma ihåg att människor inte bara företräder någon viss grupp utan också har många betydelsefulla relationer genom vilka deras egen identitet och kontakt med omgivningen uppstår.
Prioriteringar för goda relationer mellan befolkningsgrupperna
Attityder
Delområdet attityder skapar en grund för befolkningsrelationerna. Finns det förtroende och respekt mellan och bland individer, befolkningsgrupper och olika aktörer. Hurdana föreställningar och fördomar påverkar människors ord och handlingar, ses mångfald som en positiv sak?
Säkerhet
Delområdet säkerhet handlar om både den fysiska och psykiska trygghetskänslan. Blir en människa bemött som sig själv i en viss situation, upplever hen och andra att situationen är trygg. Påverkar tidigare diskrimineringserfarenheter? Känner alla till sina rättigheter och skyldigheter?
Interaktion
Delområdet interaktion fokuserar på umgänget mellan människor och dess karaktär. Vilka typer av kommunikationsförmågor, kommunikationssätt och tidigare erfarenheter av olika situationer har människor? Upplever de att de får tillräckligt med stöd i dessa situationer och har de upplevt ensamhet?
Delaktighet
Delområdet delaktighet består av olika former av delaktighet, både i den närmaste omgivningen och i det samhälleliga beslutsfattandet. En genuin demokrati kräver jämlikhet och relationer mellan olika befolkningsgrupper. Motsvarar de erbjudna formerna av delaktighet människors önskningar om hur de vill interagera med andra? Litar människor på beslutsfattandet och upplever de att de kan påverka sina egna och samhälleliga frågor?