Kommunerna som främjare av goda relationer mellan olika befolkningsgrupper – metod för arbetet

Kommunerna kan främja goda relationer mellan olika befolkningsgrupper genom att ta del av olika befolkningsgruppers erfarenheter av saken.

Kommunerna har en viktig roll i främjandet av goda relationer mellan olika befolkningsgrupper samt i uppföljningen. Genom att förbättra relationerna mellan olika befolkningsgrupper kan man bland annat öka den genuina delaktigheten och stärka demokratin, bekämpa rasism och segregation, öka trygghetskänslan och trivseln samt kommunens dragnings- och hållkraft.

Denna metod med datainsamling och beslutsfattarevenemang har utvecklats för att stödja främjandet av goda relationer mellan olika befolkningsgrupper på lokal nivå. Metoden är i första hand avsedd för kommunerna. 

Med hjälp av metoden samlar man in kvalitativ information som beskriver de lokala relationerna mellan befolkningsgrupper i fråga om de invånare som deltagit i datainsamlingstillfällena. 

Med hjälp av datainsamling och regelbunden uppföljning kan man identifiera lokala utmaningar, behov och framsteg. Avsikten är att informationen som samlats in ska utnyttjas vid utvecklingen av åtgärder som främjar goda relationer mellan olika befolkningsgrupper. 

Metoden består av tre olika delar:

  1. Diskussionsmöten för olika befolkningsgrupper
  2. Evenemang för lokala beslutsfattare 
  3. Uppföljning av åtgärderna och bedömning av effekterna
     

Materialet har tagits fram inom projektet Goda befolkningsrelationer (2023-2025). Projektet är en del av arbets- och näringsministeriets handlingsprogram för anvisande av flyktingar till kommuner och integrationsstöd och det har finansierats med Asyl-, migrations- och integrationsfondens (AMIF) särskilda anslag för vidarebosättning. 

Syftet med projektet är att stärka främjandet av goda befolkningsrelationer som en del av det integrationsfrämjande arbetet på nationell, regional och lokal nivå för att ge kommunerna bättre förutsättningar att ta emot flyktingar. 

Mer information om projektet Goda befolkningsrelationer.