Val av åtgärder
Med hjälp av resultaten av bedömningen av utgångsläget kan man med likabehandlingsplanen svara på de behov som identifierats. Se till att definiera vad de åtgärder som fastställs i planen syftar till att påverka, välja lämpliga metoder för ingripande och utarbeta en tidsplan och arbetsfördelning för genomförandet.
Planens innehåll
Likabehandlingsplanen ska innehålla åtminstone
- en beskrivning av planerings- och bedömningsprocesserna
- de utvecklingsåtgärder som valts
- en plan för uppföljning av utvecklingsåtgärdernas genomslag.
Arbetsgivarens plan ska också innehålla slutsatserna av bedömningen.
Planen behandlas, bearbetas och godkänns i sin slutliga form inom ramen för organisationens normala beslutsfattande av den arbetsgrupp som svarar för beredningen tillsammans med ledningen.
Tips
Likabehandlingsplanen behöver inte innehålla åtgärder för alla
diskrimineringsgrunder. Under bedömningen ska ni utgå från rimineringsgrunder,
men planens mål kan fokusera på de diskrimineringsgrunder som
enligt bedömningen är mest kritiska. Det är viktigt att ni motiverar valen och
tydligt informerar om dem.
Likabehandlingsplaneringen kräver konkreta åtgärder
Se till att utse ansvariga personer för de mål och åtgärder som fastställts i likabehandlingsplanen. Den arbetsgrupp som berett planen kan fungera som stöd för de ansvariga.
En separat arbetsgrupp som samordnar och följer upp genomförandet kan också utses. Arbetsgruppen kan tillsammans komma överens om hur genomförandet ska följas upp.
En plan kan utarbetas som stöd för genomförandet. I planen kan ingå
- åtgärder
- en tidsplan för genomförandet av dem
- ansvariga aktörer
- kostnader och annan information som är väsentlig med tanke på genomförandet.
Åtgärderna beror på organisationens resurser
De åtgärder som valts ut för likabehandlingsplanen ska ställas i relation till de tillgängliga resurserna. Det är viktigt att de ansvariga personerna faktiskt har tillräckligt med tid för genomförandet.
Eftersom likabehandlingsplaneringen är en kontinuerlig process behöver inte alla de observerade behoven tas med i en enda plan. Det är möjligt att betona vissa områden i samband med varje uppdatering av planen. Se till att ge personalen och eventuella andra som deltagit i bedömningen tydlig information om prioriteringarna.
Tips
När likabehandlingsplanen genomförs kan det uppstå ett aktuellt behov av att reagera på något tema som gäller likabehandling. Se till att lämna utrymme för detta i genomförandet. Syftet med likabehandlingsplaneringen är att den ska fungera som en ram för utvecklingen av likabehandlingen, planen ska inte bli ett självändamål för arbetet.