Toimenpiteiden valitseminen
Lähtötilanteen arvioinnin tulosten avulla yhdenvertaisuussuunnitelmalla pystytään vastaamaan tunnistettuihin tarpeisiin. Määritelkää, mihin suunnitelmassa määritellyillä toimenpiteillä pyritään vaikuttamaan, valitkaa sopivat puuttumiskeinot ja laatikaa toimeenpanolle aikataulu ja työnjako.
Suunnitelman sisältö
Yhdenvertaisuussuunnitelmassa tulee olla ainakin
- kuvaus suunnittelu- ja arviointiprosesseista
- valitut kehittämistoimenpiteet
- suunnitelma kehittämistoimenpiteiden vaikutusten seuraamiseksi.
Työnantajan suunnitelman tulee sisältää myös arvioinnin johtopäätökset.
Suunnitelma käsitellään, muokataan ja hyväksytään lopulliseen muotoonsa organisaation normaalissa päätöksenteossa valmistelusta vastaavan työryhmän ja johdon kanssa.
Vinkki
Yhteen yhdenvertaisuussuunnitelmaan ei tarvitse mahduttaa toimenpiteitä kaikista syrjintäperusteista. Kaikkia syrjintäperusteita tulee tarkastella arviointivaiheessa, mutta suunnitelman tavoitteet voivat keskittyä arvioinnissa nousseisiin kriittisimpiin syrjintäperusteisiin. Tärkeää on, että valinnat perustellaan ja niistä viestitään selkeästi.
Yhdenvertaisuussuunnittelu vaatii konkreettisia tekoja
Nimetkää vastuuhenkilöt yhdenvertaisuussuunnitelmassa asetettuja tavoitteita ja toimenpiteitä varten. Suunnitelmaa valmistellut työryhmä voi toimia vastuuhenkilöiden tukena. Voitte myös nimetä erillisen työryhmän, joka koordinoi ja seuraa toimeenpanoa. Työryhmä voi yhdessä sopia käytännöistä, joilla toimeenpanoa seurataan.
Voitte laatia suunnitelman toimeenpanon tueksi. Suunnitelman on hyvä sisältää:
- toimenpiteet
- toteutusaikataulu
- vastuutahot
- kustannukset
- muuta toteutuksen kannalta olennaista tietoa.
Toimenpiteet riippuvat organisaation voimavaroista
Yhdenvertaisuussuunnitelmaan valitut toimenpiteet tulee suhteuttaa käytettävissä oleviin voimavaroihin. On tärkeää, että toimeenpanosta vastuussa olevilla henkilöillä aidosti riittää aikaa sen toteuttamiseen.
Koska yhdenvertaisuussuunnittelu on jatkuva prosessi, yhteen suunnitelmaan ei tarvitse ottaa kaikkia havaittuja tarpeita. Voitte esimerkiksi painottaa tiettyjä alueita kussakin päivittyvässä suunnitelmassa. Viestikää painotuksista selkeästi henkilöstölle ja mahdollisille muille arviointivaiheeseen osallistuneille.
Vinkki
Yhdenvertaisuussuunnitelmaa toteuttaessa saattaa nousta esiin ajankohtainen tarve reagoida yhdenvertaisuuteen liittyvään aiheeseen tai teemaan. Jättäkää tälle tilaa suunnitelman toteuttamisvaiheessa. Yhdenvertaisuussuunnittelun tarkoituksena on toimia yhdenvertaisuuden kehittämisen raamina, eikä suunnitelman tule muodostua työn itsetarkoitukseksi.