Seuranta ja päivittäminen
Yhdenvertaisuussuunnitelmaan valittujen toimenpiteiden vaikutuksia tulee seurata säännöllisin väliajoin. Suunnitelman toteutumista on syytä seurata jatkuvana käytäntönä, ei ainoastaan päivityksen yhteydessä.
Jatkuvan seurannan kautta on mahdollista
- tunnistaa ja puuttua toteutuksen aikana ilmenneisiin ongelmiin
- saada tietoa toimenpiteiden vaikuttavuudesta
- keskustella henkilöstön kanssa toteutukseen liittyvistä vaikeuksista.
Jatkuvalla seurannalla varmistetaan, että suunnitelma toimii käytännön työn tukena ja edistää osaltaan organisaation tavoitteita yhdenvertaisesta toimintakulttuurista.
Vaikuttavuuden arvioinnin suunnittelu
Kirjatkaa suunnitelmaan vaikuttavuuden arvioinnin aikataulu ja vastuunjako. Seuranta antaa myös laajemmin tietoa yhdenvertaisuuden tilasta organisaatiossa, joka puolestaan mahdollistaa mahdollisiin ongelmiin puuttumisen varhaisessa vaiheessa.
Seurantatietoa saadaan pitkälti samoista lähteistä, joita on hyödynnetty lähtötilanteen arvioinnissa. Suunnitelman vaikuttavuutta arvioidessa on hyvä huomioida seurantakyselyt ja palautteet. Arvioinnissa tulee myös pohtia sitä, ovatko tietolähteet tuottaneet riittävän kattavaa tietoa yhdenvertaisuuden toteutumisesta vai tulisiko vielä kehittää uusia tapoja kerätä tietoa.
Johdon sitoutuminen koko yhdenvertaisuussuunnitelman voimassaoloksi on tärkeää suunnitelman vaikuttavuuden kannalta. Vastuu seurannasta voi olla organisaation johdolla tai esimerkiksi suunnitelman laatimisesta vastanneella ryhmällä. On suositeltavaa, että henkilöstö on mukana seurannassa ja että seurannan toteuttamiselle varataan riittävät resurssit.
Suunnitelman päivittäminen
Kun yhdenvertaisuussuunnitelmaa lähdetään päivittämään, on hyvä pysähtyä tarkastelemaan yhdenvertaisuustyötä pitkän aikavälin jatkumona, jonka yksi vaihe on saatettu päätökseen. Arvioinnin lopputulokset kertovat, onko tarvetta jatkaa samoissa teemoissa vai tulisiko painopisteen siirtyä muihin teemoihin.
Kannattaa myös palata edellisen kierroksen vaiheeseen, jossa valikoitiin toimenpiteitä suunnitelmaan. Jäikö esimerkiksi joitakin tärkeitä toimenpiteitä pois resurssipulan vuoksi tai todettiinko joitakin tavoitteita pitkän aikavälin tavoitteiksi, joita edistetään jatkuvasti?