Johdon sitoutuminen
Yhdenvertaisuussuunnittelu on jatkuva prosessi, joka vaatii johtamista. Suunnittelulla tulee olla organisaation johdon tuki, jotta työ on aidosti vaikuttavaa.
Johdon on tuotava selkeästi esille yhdenvertaisuuden edistämisen tavoitteet ja käytännöt, ja niistä on keskusteltava yhdessä koko organisaation voimin. Keskustelua voidaan käydä myös ulkopuolisen kouluttajan tuella.
Johdon sitoutuminen yhdenvertaisuuteen näkyy esimerkiksi
- yhdenvertaisuussuunnitteluun ja sen toteutukseen annetuissa resursseissa
- organisaation arvoissa ja strategiassa
- yhteisenä ymmärryksenä siitä, että yhdenvertaisuuden edistäminen tukee henkilöstön hyvinvointia ja organisaation kehitystä.
Organisaation johto seuraa yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista ja tekee tarvittavia toimenpiteitä, joilla puututaan esiin tulevaan syrjintään ja häirintään.
Avainasemassa monimuotoinen työryhmä
Työskentelyä varten kannattaa perustaa työryhmä, jonka jäsenet sitoutuvat tavoitteiden lisäksi kehittämiseen koko prosessin ajaksi. Tämä voi vaatia osaamisen ja ymmärryksen lisäämistä. Sama työryhmä toimii parhaimmillaan myös toimeenpanon tukena.
Yhdenvertaisuussuunnitelmasta tulee merkityksellinen, kun työryhmään otetaan mukaan eritaustaisia osallistujia organisaation sisältä ja sidosryhmistä. Tämä voi merkitä monimuotoisuutta
esimerkiksi iän, sukupuolen ja taustan perusteella.
Osallistaminen näkyy esimerkiksi
- valmistelu- ja toimeenpanoryhmän kokoonpanon moninaisuudessa
- valittujen toimenpiteiden kirjossa
- suunnitelman mukaisissa toimenpiteissä.
Sidosryhmien osallistaminen ja kuuleminen on erityisen tärkeää, kun suunnitellaan organisaation ulospäin suuntautuvaan toimintaan liittyvää yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Eritaustaisia asiakkaita kohtaavissa organisaatioissa voi olla perusteltua pyytää suunnitteluun mukaan myös eri asiakasryhmien edustajia.
Työryhmä voi myös tehdä yhteistyötä ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa, jos työryhmän sisältä ei löydy riittävää osaamista jostain yhdenvertaisuuden osa-alueesta. Esimerkiksi monilta aiheen parissa työskenteleviltä järjestöiltä voi ostaa asiantuntijapalveluita yhdenvertaisuustyön tueksi.