Käsitteet

Vihateko

Vihateko voi periaatteessa olla mikä tahansa teko, jonka motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys kohteen taustaa, viiteryhmää tai henkilökohtaisia ominaisuuksia kohtaan. Vihateko on yläkäsite, joka sisältää vihapuheen ja viharikokset sekä vihan motivoimat teot, jotka eivät täytä rikoksen tunnusmerkistöä. 

Aina ei ole helppoa tietää, milloin loukkaava ja epäasiallinen kohtelu on vihateko ja milloin kyse on rikoksesta. Rajanveto rikoksen tunnusmerkistön täyttävän viharikoksen ja vihateon välillä on rikosprosessissa toimivien viranomaisten tehtävä. 
 
Vihateot ovat 

  1. Rikoksia, joita motivoi viha jotakin väestöryhmää kohtaan (esim. kiihottaminen kansanryhmää vastaan mutta myös muut rikokset, esim. pahoinpitelyt, jos taustalla vihamielinen motiivi)
  2. Laissa kiellettyä toimintaa, jossa ei kuitenkaan ole kyse rikoksista (esim. syrjintä yhdenvertaisuuslaissa)
  3. Haitallista toimintaa (rasistinen solvaaminen, maalittaminen yms.), joka ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä 

Viharikokset 

Viharikos voi olla mikä tahansa Suomen laissa rikokseksi säädetty teko, esimerkiksi pahoinpitely, laiton uhkaus, syrjintä tai vahingonteko. Viharikoksessa motiivi ratkaisee. Viharikoksessa motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin oletettua tai todellista etnistä tai kansallista taustaa, uskonnollista vakaumusta tai elämänkatsomusta, seksuaalista suuntautumista, sukupuolta, sukupuoli-identiteettiä, sukupuolen ilmaisua tai vammaisuutta kohtaan. Vihamotiivi voi olla rangaistusta koventava tekijä.

Tapausesimerkkejä

POLAMK Viharikosraportti 2022

Vihapuhe 

Vihapuhe on viestintää, jonka avulla levitetään tai lietsotaan vihaa yhtä ihmistä tai ihmisryhmää vastaan. Viestintä voi esimerkiksi olla puhetta, kirjoituksia, kuvia, symboleja, musiikkia, piirroksia tai elokuvia. Osa vihapuheesta on rangaistavaa. Poliisi, syyttäjä ja tuomari arvioivat rikosprosessin eri vaiheissa onko kyse rikoksesta. Vihapuhe voi olla myös yhdenvertaisuuslaissa tai tasa-arvolaissa kiellettyä syrjintää. 

Kaikki toisia ihmisiä halventava puhe on haitallista, ja siihen pitää puuttua.
 
Esimerkkejä vihapuheesta: 

  • ilmaisuja, joissa uhataan, solvataan tai panetellaan jotakin ihmisryhmää. 
  • väkivallan tai syrjinnän hyväksyminen jotakin ihmisryhmää kohtaan.
  • ihmisten vertaaminen eläimiin tai loisiin. 
  • kiellettyyn syrjintäperusteeseen, kuten esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen, liittyvä halventavan, nöyryyttävän, uhkaavan tai vihamielisen ilmapiirin luominen.