Begrepp

Hatgärning

En hatgärning kan i princip vara vilken gärning som helst som motiveras av fördomar eller fientlighet mot en antagen eller faktisk egenskap hos den som utsätts. Hatgärning är ett överordnat begrepp som omfattar hatretorik och hatbrott samt hatmotiverade gärningar som inte uppfyller brottsrekvisitet. 

Det är inte alltid lätt att veta när kränkande och osakligt bemötande är en hatmotiverad gärning och när det är fråga om ett brott. Det är myndigheterna som verkar i brottsprocessen som har uppgiften att dra gränsen mellan hatbrott, som uppfyller rekvisitet för brott, och hatgärningar. 
 
Hatgärningar är 

  1. Brott som motiveras av hat mot en befolkningsgrupp (t.ex. hets mot folkgrupp men även andra brott, t.ex. misshandel, om ett fientligt motiv ligger bakom) 
  2. Verksamhet som är förbjuden enligt lag men ändå inte är ett brott (t.ex. diskriminering enligt diskrimineringslagen) 
  3. Skadlig verksamhet (rasistiska förolämpningar, riktande trakasserier osv.) som inte uppfyller brottsrekvisitet. 

Hatbrott 

Hatbrott kan vara vilken gärning som helst som enligt finsk lag är ett brott, till exempel misshandel, olaga hot, diskriminering eller skadegörelse. Det är motivet som avgör huruvida det är fråga om ett hatbrott. Motivet till ett hatbrott är fördomar eller fientlighet mot offrets antagna eller faktiska etniska eller nationella bakgrund, religiösa övertygelse eller livsåskådning, sexuella läggning, kön, könsidentitet, könsuttryck eller funktionsnedsättning. Hatmotiv kan leda till skärpt straff.

Exempelfall 

POLAMK Hatbrottsrapport 2022
​​​​​​​Publikationen finns endast på finska.

Hatretorik 

Hatretorik är kommunikation som används för att sprida eller underblåsa hat mot en människa eller människogrupp. Kommunikationen kan till exempel bestå av tal, texter, bilder, symboler, musik, teckningar eller filmer. En del hatretorik är straffbar. Polis, åklagare och domare bedömer i de olika skedena av straffprocessen om det är fråga om ett brott. Hatretorik kan också vara diskriminering som förbjuds i diskrimineringslagen eller jämställdhetslagen. 

Allt tal som förnedrar andra människor är skadligt och man måste ingripa i det.
 
Exempel på hatretorik: 

  • uttryck som hotar, förolämpar eller är nedsättande mot en människogrupp. 
  • att godkänna våld eller diskriminering mot en människogrupp. 
  • att jämföra människor med djur eller parasiter. 
  • att skapa en förnedrande, förödmjukande, hotfull eller fientlig atmosfär i anslutning till en förbjuden diskrimineringsgrund, såsom sexuell läggning eller funktionsnedsättning.