Antirasistiska gärningar i vardagen
Syftet med antirasismen är alltid att minska rasismen. För att få till stånd en förändring krävs aktiva antirasistiska gärningar. Det innebär ett aktivt ingripande i olämpligt uppförande och diskriminering. Ett passivt motstånd mot rasism räcker inte.
Genom de metoder som presenteras på denna sida kan du komma i gång med att främja antirasism. Du behöver inte möta en enskild rasistisk situation för att kunna bekämpa rasismen. Genom din egen verksamhet är du med och bygger ett mer jämlikt Finland.
Exempel på antirasistiska gärningar för privatpersoner
Arbetet mot rasism kräver en kontinuerlig reflektering samt en ny bedömning av den egna verksamheten. Om du får en befogad kommentar om ditt beteende eller någonting du sagt, ta då responsen som en möjlighet att utveckla dig själv som bundsförvant i kampen mot rasism.
Jag tar reda på antirasism på egen hand. De som drabbas av rasism är inte skyldiga och har inte heller i uppgift att utbilda andra.
Det är inte lätt för åskådare att ingripa i olämpligt uppförande, trakasserier, olämpliga vitsar eller diskriminering. I sådana situationer är det dock bra att sätta sig in i den utsatta personens skor. Den som har drabbats av rasism har inte samma alternativ, att inte vara delaktig i situationen.
Om du misstänker att du har varit vittne till rasism, kan du anmäla det till polisen. Ange att du misstänker att brottet har ett rasistiskt motiv. Du kan göra en polisanmälan, även om du inte är säker på att gärningen är straffbar. På internet kan du meddela administratören av en webbplats eller en tjänst om ett rasistiskt uppförande.
Diskutera rasismen och dela antirasistiskt innehåll i dina sociala medier även när temat inte på något annat sätt är populärt i sociala medier eller i samhället. Genom att dela information om antirasism kan du öka medvetenheten om ett tema som främjar likabehandling och mänskliga rättigheter. Antirasism kräver aktivitet året runt. Därför är det viktigt att lyfta fram betydelsen av antirasistisk verksamhet även när arbetet mot rasism inte får synlighet i medierna.
Om någon i din närmaste krets berättar om sina rasistiska erfarenheter, ska du varken omintetgöra eller förakta personens erfarenheter. Lyssna på vad personen berättar. Fråga personen om du kan hjälpa till på något sätt.
Läs, lyssna, se och använd litteratur, konst, musik, filmer eller någon annan produktion från en etnisk eller religiös minoritet eller ett ursprungsfolk. Verken behöver inte anknyta till rasism. Genom att konsumera verk som producerats av människor från en etnisk eller religiös minoritet eller ett ursprungsfolk bidrar du till att öka mångfalden inom kulturen.
Myndigheterna, arbetsgivarna och arrangörerna av utbildning och småbarnspedagogik är skyldiga att främja likabehandling i den egna verksamheten.
Frågar om organisationers likabehandlingsplaner och granska innehållet i planerna: När planen har uppdaterats senast, på vilket sätt ingripandet i rasism har beaktats när planen har utarbetats och vilka konkreta åtgärder planen omfattar.
Exempel på antirasistiska gärningar för organisationer
Myndigheterna, arrangörerna av utbildning och småbarnspedagogik och de arbetsgivare som regelbundet har minst 30 anställda har en lagstadgad skyldighet att utarbeta likabehandlingsplaner.
Diskutera i er organisation vad antirasism innebär i praktiken och på vilket sätt den styr er verksamhet för att främja likabehandling. Ge information om att er organisation är antirasistisk.
Om ni använder sociala medier i kommunikationen, ska ni ta fram rutiner för att ingripa i rasistiska kommentarer, diskriminerande diskussioner eller hatretorik. Om ni använder sociala medier i kommunikationen, ska ni ta fram tydliga rutiner med tanke på rasistiska kommentarer, mobbning, diskriminerande diskussioner eller hatretorik.
I en antirasistisk utbildning får personalen verktyg för att främja likabehandling och mänskliga rättigheter. Förbind er att ordna utbildning, till exempel årligen, för att nya anställda också kan öka sina kunskaper. Fundera på hur ni kan göra utbildningen till en del av arbetsplatsens bestående strukturer.
Granska kommunikationen i er organisation och gör den mer normmedveten. Vilka bilder använder ni i den visuella kommunikationen? Visar illustrationer till exempel på ett tydligt sätt personer som tillhör etniska minoriteter som subjekt och inte bara som objekt för verksamhet? Använder ni en inklusiv ordlista i kommunikationen? Ordvalen avspeglar samhällets strukturer, och med hjälp av språket kan fördomar och maktstrukturer både upprätthållas och utplånas.
Gör er arbetsplats mångformig på ett planmässigt sätt genom att rekrytera personer med olika ursprung, hudfärg, nationalitet, kulturell bakgrund, modersmål eller religion. När ni granskar mångfalden på arbetsplatsen, bör ni även ägna uppmärksamhet åt mångfalden i ledningen och åt hur mångfalden kan stödjas.
Ge tydlig information om den person eller det organ som en kund eller en anställd kan kontakta efter att ha drabbats av rasism i organisationens lokaler eller verksamhet.
Tröskeln för att rapportera en rasistisk situation är lägre om den som råkat ut för rasism vet vem man ska kontakta. Trots att syftet är att all verksamhet i organisationen ska vara så jämlik och trygg som möjligt för alla, kan rasistiska situationer uppstå och det är bra att ha färdiga instruktioner för sådana situationer.