Arbetet mot rasism 

Rasism är ett allvarligt människorättsproblem som ska ingripas i systematiskt. Rasism upprätthåller ojämlikhet och är skadligt inte enbart för dem som utsätts för rasism utan även för samhället i stort. Antirasism är en metod att bekämpa rasismen. 

Vad är rasism?  

Rasism har genomgående inverkan i hela samhället. Den förekommer i stor utsträckning i såväl utbildningen, arbetslivet som allmänna lokaler. Som begrepp betyder rasism nedvärdering av människor eller en grupp människor, till exempel på grund av hudfärg eller förutfattad etnisk härkomst. Rasism upprätthåller ojämlikhet och är skadligt inte enbart för dem som utsätts för rasism utan även för samhället i stort. 

Rasism yppar sig som såväl enskilda rasistiska gärningar som diskriminering och uteslutning i vardagen. Öppen rasism kan till exempel förekomma i form av ropande, utskällning, uteslutning och våld. Med strukturell rasism avses rasism inom samhällsstrukturer som institutioner, organisationer och tjänster.  

Strukturell rasism är ofta omedvetet. Det kan ta sig uttryck i skenbart neutrala metoder som i själva verket utesluter personer som anses vara annorlunda bland majoritetsbefolkningen. Rasism som gömmer sig i strukturerna mångfaldigas i många frågor. Den inverkar på utbildningsnivån, sysselsättningen, boendet och delaktighetskänslan.  

Bakgrund

Rasism är inget nytt fenomen i Finland. Språk- och kulturminoriteterna som romerna, tatarerna och ursprungsfolket samerna har drabbats av rasism och diskriminering i stor omfattning under historiens gång. 

Nej till generaliseringar

Fördomar som verkar positiva kan också vara skadliga. Uppfattningar som generaliserar leder till att vi inte behandlar människor lika. En bra tumregel är: Gör inga antaganden om människors egenskaper, kunskaper eller intressen utifrån hudfärg, nationalitet eller etnisk härkomst, utan behandla var och en som individ.