Strukturell rasism är dold diskriminering som förekommer i samhället, såsom lagar, tjänster och institutioner. Strukturell rasism är ofta omedveten och kan komma till uttryck i skenbart neutrala förfaranden som i praktiken utesluter de personer som betraktas som annorlunda eller icke-vita från majoritetsbefolkningen.
Uteslutningen leder till kulturell, ekonomisk och social marginalisering. Rasism är således inte alltid medveten verksamhet eller medvetna handlingar mellan olika individer, utan den förekommer även i samhällets strukturer. Det kan vara svårt att peka ut eller identifiera strukturell diskriminering i enskilda fall, men den kommer fram i en bredare kontext, i undersökningar, utredningar och statistiska analyser. Till exempel:
1. I arbetslivet kan strukturell diskriminering komma till uttryck till exempel i lönen eller andra anställningsförmåner, såsom möjligheterna till fortbildning.
2. Inom utbildningen kan strukturell diskriminering innebära att unga som antas ha invandrarbakgrund i skolan hänvisas till vissa praktiska branscher oberoende av deras egna intressen.
3. På bostadsmarknaden kan ett namn som inte låter typiskt finländskt påverka exempelvis om man får en bostad.