Bedömning av utgångsläget
Utarbetandet av planen inleds med en bedömning där organisationens verksamhet och verksamhetsmiljö granskas ur likabehandlingsperspektiv. Då svarar likabehandlingsplaneringen på organisationens viktigaste frågor.
Alla diskrimineringsgrunder ska beaktas i bedömningen
Enligt diskrimineringslagen får ingen diskrimineras på grund av ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, fackföreningsverksamhet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller den enskilde som person. Dessa omständigheter som gäller den enskilde som person kallas diskrimineringsgrunder och de ska beaktas i bedömningen av likabehandling.
Samla information om likabehandling i din organisation
Vid bedömningen av utgångsläget kan man utnyttja befintlig information som finns inom organisationen, såsom personalenkäter och kundrespons. Frågor som gäller dataskydd får inte heller glömmas.
Alla punkter som gäller diskriminering och osakliga situationer kommer inte alltid fram i tillräcklig utsträckning om man inte frågar separat om dem. Därför lönar det sig att göra en separat bedömning där likabehandlingen granskas och där man ber exempelvis personal, intressegrupper och kunder om svar från fall till fall.
Bra sätt att samla in information är till exempel
- en kartläggning av hur befintliga strategier och anvisningar beaktar frågor som gäller likabehandling och icke-diskriminering
- likabehandlingsenkäter som riktats till personalen och kunderna
- statistik och material som beskriver verksamhetsmiljön och kundkretsen
- statistik och material som gäller personalen
- indikatorer som beskriver verksamhetens kvalitet och annat material gällande resultatstyrning
- kundrespons
- klagomål gällande verksamheten
- konsultation med olika grupper
- organisationens jämställdhetsplan
- andra separata utredningar, såsom tillgänglighetskartläggningar
Modell för personalenkät