Arjen antirasistiset teot
Antirasismissa pyritään aina vähentämään rasismia. Muutoksen aikaansaamiseksi pitää tehdä aktiivisia antirasistisia tekoja. Tämä tarkoittaa, että epäasialliseen käytökseen ja syrjintään puututaan aktiivisesti. Rasismin passiivinen vastustaminen ei riitä.
Tällä sivulla olevien keinojen avulla pääset alkuun antirasismin edistämisessä. Sinun ei tarvitse kohdata yksittäistä rasistista tilannetta, jotta voit toimia rasismia vastaan. Voit omalla toiminnallasi olla mukana rakentamassa yhdenvertaisempaa Suomea.
Esimerkkejä antirasistisista teoista yksityishenkilöille
Rasismin vastainen työ vaatii jatkuvaa reflektointia sekä oman toiminnan uudelleenarviointia. Jos sinulle huomautetaan aiheellisesti omasta käytöksestäsi tai puheistasi, niin ota palaute mahdollisuutena kehittyä antirasistisena toimijana.
Ota antirasismista selvää itsenäisesti. Rasismia kohtaavien velvollisuutena tai tehtävänä ei ole kouluttaa muita.
Epäasialliseen käytökseen, häirintään, vitseihin tai syrjintään puuttuminen ei ole helppoa sivustakatsojille, mutta tällaisissa tilanteissa on hyvä asettua rasismin kohteeksi joutuneen ihmisen asemaan. Rasismin kohteeksi joutuneella ei ole samaa vaihtoehtoa olla olematta osallisena tilanteessa.
Jos epäilet todistaneesi rasismia, voit ilmoittaa siitä poliisille. Voit tehdä rikosilmoituksen, vaikka et olisi varma siitä, onko teko rangaistava. Kerro, että epäilet rikoksen tapahtuneen rasistisella motiivilla. Internetissä voit ilmoittaa sivuston tai palvelun ylläpitäjälle rasistisesta käytöksestä.
Puhu rasismista ja jaa antirasistista sisältöä omassa sosiaalisessa mediassani myös silloin, kun aihe ei ole muutoin pinnalla mediassa tai yhteiskunnassa. Jakamalla tietoa antirasismista levität tietoisuutta teemasta, joka edistää yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia. Antirasismi vaatii ympärivuotista toimintaa. Siksi on tärkeää nostaa esille antirasistisen toiminnan merkitystä myös ajankohtina, jolloin rasismin vastustaminen ei saa medianäkyvyyttä.
Jos sinun lähipiirissäsi joku kertoo rasistista kokemuksistaan, älä mitätöi tai vähättele n. Kuuntele, mitä hän kertoo. Kysy, voitko auttaa jollain tavalla.
Lue, kuuntele, katso ja kuluta lisää etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön tai alkuperäiskansaan kuuluvien luomaa kirjallisuutta, taidetta, musiikkia, elokuvia tai muuta tuotantoa. Teoksien ei tarvitse liittyä rasismiin. Kuluttamalla etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön tai alkuperäiskansaan kuuluvien teoksia rikastutat kulttuurin monimuotoisuutta.
Viranomaisilla, työnantajilla, koulutuksien ja varhaiskasvatuksen järjestäjillä on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta omassa toiminnassaan.
Kysy organisaatioiden yhdenvertaisuussuunnitelmien perään ja tarkastele niiden sisältöä: milloin suunnitelma on viimeksi päivitetty, miten sen laadinnassa on huomioitu rasismiin puuttuminen ja minkälaisia konkreettisia toimenpiteitä suunnitelma sisältää.
Esimerkkejä antirasistisista teoista organisaatioille
Viranomaisilla, koulutuksien ja varhaiskasvatuksen järjestäjillä sekä työnantajilla, joilla on säännöllisesti palveluksessaan vähintään 30 henkilöä, on lakisääteinen velvoite laatia yhdenvertaisuussuunnitelma. Täältä löydätte tukea yhdenvertaisuussuunnitelman laatimiseen.
Keskustelkaa organisaatiossanne siitä, mitä antirasismi käytännössä tarkoittaa ja miten se ohjaisi toimintaanne yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Viestikää, että organisaationne on antirasistinen.
Mikäli käytätte viestinnässä sosiaalista mediaa, laatikaa käytännöt rasistiseen kommentointiin, syrjivään keskusteluun tai vihapuheeseen puuttumista varten. Mikäli käytätte viestinnässä sosiaalista mediaa, laatikaa selkeät käytännöt rasistisen kommentoinnin, kiusaamisen, syrjivän keskustelun tai vihapuheen varalle.
Antirasistissa koulutuksissa henkilöstö saa työkaluja yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Sitoutukaa järjestämään koulutuksia esimerkiksi vuosittain, jotta myös uudet työntekijät voivat vahvistaa osaamistaan. Pohtikaa, kuinka tehdä koulutuksista osa työpaikan pysyviä rakenteita.
Tarkastelkaa organisaationne viestintää ja tehkää siitä normitietoisempaa. Minkälaisia kuvia käytätte visuaalisessa viestinnässä? Onko kuvituksessa esimerkiksi näkyvästi etniseen vähemmistöön kuuluvia henkilöitä tekijöinä eikä vain toiminnan kohteena? Käytetäänkö viestinnässä inklusiivista sanastoa? Sanavalinnat heijastavat yhteiskuntamme rakenteita, ja kielen avulla voidaan sekä ylläpitää että purkaa ennakkoluuloja ja valtarakenteita.
Rakentakaa työyhteisöstä monimuotoinen suunnitelmallisesti rekrytoimalla ihmisiä, joilla on erilainen alkuperä, ihonväri, kansalaisuus, kulttuuritausta, äidinkieli tai uskonto. Henkilöstön monimuotoisuuden tarkastelemisessa pitää kiinnittää huomiota myös johdon monimuotoisuuteen ja siihen, miten monimuotoisuutta voidaan tukea.
Viestikää selkeästi tahosta tai paikasta, johon asiakas tai työntekijä voi ottaa yhteyttä kohdatessaan rasismia organisaation tiloissa tai toiminnassa.
Kynnys ilmoittaa rasistisesta tilanteesta madaltuu, kun rasismia kohdannut tietää kehen ottaa yhteyttä. Vaikka pyrkimyksenä on, että kaikki organisaation toiminta olisi mahdollisimman yhdenvertaista ja turvallista kaikille, rasistisia tilanteita voi silti tapahtua, ja niihin on hyvä olla valmiit toimintaohjeet.