Toimijat ja roolit
Yhdenvertaisuuslain noudattamista valvovat yhdenvertaisuusvaltuutettu, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta sekä työsuojeluviranomaiset. Poliisi tutkii syrjintä- tai syrjintään liittyviä rikoksia. Tasa-arvovaltuutetun tehtävä on valvoa tasa-arvolain noudattamista. Oikeusministeriön tehtäviin kuuluu yhdenvertaisuuslainsäädännön valmistelu ja yhdenvertaisuuden edistäminen.
Lakisääteiset toimijat
Yhdenvertaisuusvaltuutettu edistää yhdenvertaisuutta ja puuttuu syrjintään. Valtuutettu käsittelee syrjintää koskevia yhteydenottoja kaikista yhdenvertaisuuslain mukaista syrjintäperusteista.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun puoleen voi kääntyä, jos on kokenut tai havainnut syrjintää iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvä syyn perusteella.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun yhteydessä toimii myös valtioneuvoston asettama yhdenvertaisuusasioiden neuvottelukunta.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu
Yhdenvertaisuusasioiden neuvottelukunta
Tasa-arvovaltuutettu valvoo tasa-arvolakia ja edistää sukupuolten tasa-arvoa. Valtuutettu antaa ohjeita ja neuvoja tasa-arvolakiin liittyvistä kysymyksistä, sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvasta syrjinnästä sekä sukupuolten tasa-arvon edistämisestä.
Tasa-arvovaltuutettu voi avustaa tasa-arvolaissa määritellyn syrjinnän kohteeksi joutunutta tämän oikeuksien turvaamisessa sekä tarvittaessa avustaa tätä oikeudenkäynnissä.
Yhdenvertaisuuslain noudattamista työsuhteessa, julkisoikeudellisessa palvelussuhteessa, työharjoittelussa ja muussa vastaavassa toiminnassa työpaikalla sekä työhönotossa valvovat työsuojeluviranomaiset.
Työsuojeluviranomainen voi puuttua työpaikalla esiintyvään syrjintään työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistyöstä annetussa laissa säädetyillä valvontatoimenpiteillä, kuten toimintaohjein ja kehotuksin.
Jos työnantaja ei noudata kehotusta, työsuojeluviranomainen voi tehdä työnantajaa velvoittavan päätöksen.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta valvoo yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain noudattamista yksityisessä toiminnassa sekä julkisessa hallinto- ja liiketoiminnassa.
Lautakunta vahvistaa osapuolten välisen sovinnon syrjintää tai vastatoimia koskevassa asiassa, ja se voi kieltää asianomaista jatkamasta tai uusimasta syrjintää ja määrätä tämän ryhtymään toimenpiteisiin säädettyjen velvollisuuksien täyttämiseksi. Lautakunta voi asettaa antamansa kiellon tai määräyksen tehosteeksi uhkasakon.
Tasa-arvolain noudattamisen valvonnassa lautakunnalla on toimivaltaa myös työelämään liittyvissä kysymyksissä, joissa tasa-arvovaltuutettu tai työmarkkinoiden keskusjärjestö voivat saattaa asian lautakunnan käsittelyyn.
Ministeriöiden roolit yhdenvertaisuuden edistämisessä
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa tasa-arvopolitiikan ja työsuojelun edistämisestä. Lisäksi ministeriössä toimivat muun muassa vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta (VANE) ja romaniasioiden neuvottelukunta (RONK)
Sosiaali- ja terveysministeriö
Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta
Romaniasioiden neuvottelukunta
Oikeusministeriö vastaa yhdenvertaisuuden, hyvien etnisten suhteiden ja kielellisten oikeuksien edistämisestä, sekä koordinoi saamelaisasioita.
Ministeriössä toimivat muun muassa etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO, kieliasiainneuvottelukunta, kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE ja viittomakieliasioiden neuvottelukunta.
Liikenne- ja viestintäministeriön tehtävänä on tiedon, tavaroiden ja ihmisten liikkuminen Suomessa. Näihin kuuluvat saavutettavuuteen, digitaalisiin palveluihin ja tekoälyyn liittyvät kysymykset.
Ympäristöministeriö vastaa alue- ja yhdyskuntarakennetta, rakennettua ympäristöä, asumista, luonnon monimuotoisuutta ja ympäristönsuojelua koskevista kysymyksistä.
Muun muassa rakennetun ympäristön esteettömyyden edistäminen on ympäristöministeriön vastuulla.
Työ- ja elinkeinoministeriön toimialaan kuuluvat muun muassa elinkeinopolitiikka, työllisyys ja työelämän yhdenvertaisuus sekä maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen.
Sisäministeriö vastaa Suomen sisäisestä turvallisuudesta kuten muun muassa poliisihallinnosta, rajaturvallisuudesta ja maahanmuuttopolitiikasta.
Valtioneuvoston kanslia vastaa kaikkien ministeriöiden toiminnan organisoinnista ja hallituksen toimintaedellytyksistä.
Kanslia hallinnoi useita poikkihallinnollisia hankkeita kuten pääministeri Orpon hallituskauden työtä yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämistä sekä kestävän kehityksen kansallista toimeenpanoa.
Ulkoministeriön toiminta keskittyy ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, kauppapolitiikkaan ja kehityspolitiikkaan sekä ulkopoliittisesti merkittäviin kansainvälisiin asioihin ja kansainvälisiin suhteisiin.
Ministeriö vastaa Suomen kansainvälisestä ihmisoikeuspolitiikasta ja raportoi ihmisoikeussopimusvelvoitteiden täytäntöönpanosta YK:n ja Euroopan neuvoston valvontaelimille.
Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyvät kansainvälisten valvontaelinten Suomelle antamat ihmisoikeussuositukset.
Opetus- ja kulttuuriministeriön vastuulle kuuluu muun muassa tiede, koulutus ja varhaiskasvatus, taide, kulttuuri, liikunta ja nuorisotyö; museo- ja kirjastotoimi sekä uskonnolliset yhdyskunnat.
Ministeriö edistää liikunnan ja urheilun eettisiä periaatteita ja yhdenvertaisuutta, sekä mahdollisuuksia uskontojen tunnustamiseen ja harjoittamiseen.