Mitä hyvät väestösuhteet tarkoittavat?
Aidon demokratian toteutuminen vaatii yhdenvertaisuutta ja väestösuhteita. Hyviä väestösuhteita edistävällä työllä tehdään näkyväksi yksilöiden ja väestöryhmien arkeen ja oikeuksien toteutumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä mahdollisia rakenteellisia ja sosiaalisia kysymyksiä, joita syrjinnän vastaisessa työssä tulee ottaa huomioon.
Hyvät väestösuhteet tarkoittavat sitä, että eri väestöryhmien välillä on myönteistä vuorovaikutusta ja ryhmät suhtautuvat toisiinsa kunnioittavasti ja luottaen. Hyvien väestösuhteiden tavoitteena on ennaltaehkäistä ja vähentää jännitteitä eri väestöryhmien välillä.
Väestösuhteet liittyvät:
- yhdenvertaisuuteen
- asenteisiin
- syrjimättömyyteen
- yhteiskuntaan kuulumiseen
- hyvinvointiin
- turvallisuuteen
- vuorovaikutukseen
- osallisuuteen
Väestösuhteita voidaan vahvistaa eri osa-alueiden kautta tehtävällä työllä ja sen vaikuttavuutta mitata muun muassa seuraavien tunnistettujen seurantakohteiden kautta:
- tietoisuus oikeuksista
- tuen saatavuus
- luottamus päätöksentekoon
Mitä väestöryhmät tarkoittavat?
Väestöryhmillä tarkoitetaan hyvin laajasti piirteitä, joiden mukaan ihmisiä voidaan ryhmitellä. Jotkut piirteet ovat suhteellisen pysyviä (sukupuoli, äidinkieli, vammaisuus tai etninen tausta), toiset taas muuttuvia (ikä, opiskelu tai työ, perhetilanne, asumismuoto tai identiteetti).
Väestöryhmistä puhuttaessa on tärkeä muistaa, että ihmiset eivät ole ainoastaan tietyn ryhmän edustajia vaan heillä on useita merkityksellisiä suhteita, joiden kautta oma identiteetti ja yhteys ympäristöön syntyy.
Hyvien väestösuhteiden painopisteet
Asenteet
Asenteiden osa-alue luo pohjan väestösuhteille. Onko yksilöiden, väestöryhmien ja eri toimijoiden välillä ja keskuudessa luottamusta ja kunnioitusta, minkälaiset mielikuvat ja ennakkoluulot vaikuttavat ihmisten sanoihin ja tekoihin, arvostetaanko monimuotoisuutta.
Turvallisuus
Turvallisuuden osa-alueessa on kyse sekä fyysisestä että henkisestä turvallisuuden tunteesta. Tuleeko ihminen kohdatuksi omana itsenään tietyssä tilanteessa, kokeeko hän ja muut tilanteen turvalliseksi, vaikuttaako taustalla aiemmat syrjintäkokemukset ja tuntevatko kaikki oikeutensa ja velvollisuutensa.
Vuorovaikutus
Vuorovaikutuksen osa-alueessa keskiössä on ihmisten välinen kanssakäyminen ja sen luonne. Millaiset ovat ihmisten erilaiset vuorovaikutuskyvyt, -tavat ja aiemmat kokemukset erilaisista tilanteista. Kokeeko ihminen saavansa niiden aikana riittävästi tukea ja onko hänellä kokemuksia yksinjäämisestä.
Osallistuminen
Osallistumisen osa-alue koostuu eri osallisuuden muodoista sekä lähiyhteisöissä että yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Aidon demokratian toteutuminen vaatii yhdenvertaisuutta ja väestösuhteita. Vastaavatko tarjotut osallisuuden muodot ihmisen tapoja ja haluja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, luotetaanko päätöksentekoon ja kokeeko yksilö voivansa vaikuttaa omiin ja yhteiskunnallisiin asioihin.