Mitä yhdenvertaisuus on? 

Yhdenvertaisuus on perusoikeus, joka on kirjattu Suomen perustuslakiin. Yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta esimerkiksi heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, ihonväristään, kielestään, uskonnostaan, vammaisuudestaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan. 

Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaikilla ihmisillä tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen, työllistymiseen ja erilaisten palvelujen saamiseen. Perusoikeudet kuuluvat kaikille. 

Muodollinen yhdenvertaisuus

Muodollinen yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikkia ihmisiä kohdellaan aina samalla tavalla. Tämä ei kuitenkaan takaa yhdenvertaisuuden toteutumista, sillä se jättää huomioimatta lähtökohtaiset erot kuten esimerkiksi terveydentilan, sukupuolen, iän ja kielen.

Tosiasiallinen yhdenvertaisuus 

Tosiasiallinen yhdenvertaisuus voi edellyttää poikkeamista samanlaisen kohtelun periaatteesta, jotta yhdenvertaisuus toteutuu kaikille, lähtökohdista riippumatta. Tosiasiallista yhdenvertaisuutta edistetään esimerkiksi kohtuullisten mukautusten keinoin kuten tarpeellisilla apuvälineillä sekä yhdenvertaisuussuunnittelun avulla.

Yhdenvertaisuuslaki suojelee syrjinnältä

Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. 

Yhdenvertaisuuslaki suojaa sinua syrjinnältä seuraavien syiden perusteella: ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, muu henkilöön liittyvän syy. 

Laki suojaa sinua myös, jos syrjintä perustuu väärään oletukseen jostain sinun ominaisuudestasi. Tasa-arvolaki, rikoslaki ja työlainsäädäntö tarkentavat syrjinnän kieltoa eri elämänalueilla. 

Kaikilla ihmisillä on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun. Syrjintää on se, että ihmistä kohdellaan huonommin kuin toisia jonkin henkilökohtaisen ominaisuuden perusteella. Syrjintää voi tapahtua esimerkiksi työelämässä, koulutuksessa tai palveluissa.  

Erilainen kohtelu ei ole syrjintää, jos kohtelulla on perus- ja ihmisoikeuksien kannalta hyväksyttävä tavoite ja keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat oikeasuhtaisia. Erilaisen kohtelun oikeuttamisperusteista säädetään yhdenvertaisuuslaissa. 

Syrjintäperusteet

Yhdenvertaisuuslaissa kiellettyjä syrjintäperusteita ovat: