Mitä yhdenvertaisuus on?
Yhdenvertaisuus on perusoikeus, joka on kirjattu Suomen perustuslakiin. Yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta esimerkiksi heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, ihonväristään, kielestään, uskonnostaan, vammaisuudestaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan.
Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaikilla ihmisillä tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen, työllistymiseen ja erilaisten palvelujen saamiseen. Perusoikeudet kuuluvat kaikille.
Muodollinen yhdenvertaisuus
Muodollinen yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikkia ihmisiä kohdellaan aina samalla tavalla. Tämä ei kuitenkaan takaa yhdenvertaisuuden toteutumista, sillä se jättää huomioimatta lähtökohtaiset erot kuten esimerkiksi terveydentilan, sukupuolen, iän ja kielen.
Tosiasiallinen yhdenvertaisuus
Tosiasiallinen yhdenvertaisuus voi edellyttää poikkeamista samanlaisen kohtelun periaatteesta, jotta yhdenvertaisuus toteutuu kaikille, lähtökohdista riippumatta. Tosiasiallista yhdenvertaisuutta edistetään esimerkiksi kohtuullisten mukautusten keinoin kuten tarpeellisilla apuvälineillä sekä yhdenvertaisuussuunnittelun avulla.
Yhdenvertaisuuslaki suojelee syrjinnältä
Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa.
Yhdenvertaisuuslaki suojaa sinua syrjinnältä seuraavien syiden perusteella: ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, muu henkilöön liittyvän syy.
Laki suojaa sinua myös, jos syrjintä perustuu väärään oletukseen jostain sinun ominaisuudestasi. Tasa-arvolaki, rikoslaki ja työlainsäädäntö tarkentavat syrjinnän kieltoa eri elämänalueilla.
Kaikilla ihmisillä on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun. Syrjintää on se, että ihmistä kohdellaan huonommin kuin toisia jonkin henkilökohtaisen ominaisuuden perusteella. Syrjintää voi tapahtua esimerkiksi työelämässä, koulutuksessa tai palveluissa.
Erilainen kohtelu ei ole syrjintää, jos kohtelulla on perus- ja ihmisoikeuksien kannalta hyväksyttävä tavoite ja keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat oikeasuhtaisia. Erilaisen kohtelun oikeuttamisperusteista säädetään yhdenvertaisuuslaissa.
Syrjintäperusteet
Yhdenvertaisuuslaissa kiellettyjä syrjintäperusteita ovat:
Yhdenvertaisuuslaki suojelee kaiken ikäisiä ikään perustuvalta syrjinnältä.
Alkuperällä tarkoitetaan ihmisen etnistä tai kansallista alkuperää.
Kansalaisuudella tarkoitetaan jonkin maan kansalaisena olemista.
Kielellä viitataan kansalliskieliin suomeen ja ruotsiin, saamen kieliin, viittomakieliin sekä tapauksesta riippuen myös muihin kieliin ja erilaiset murteisiin.
Perustuslain mukaan julkisen vallan on huolehdittava suomen- ja ruotsinkielisen väestön sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista samanlaisten perusteiden mukaan. Valtion tai kaksikielisten kuntien palveluissa asioidessa jokaisella on oikeus käyttää suomea tai ruotsia.
Saamen kielilain mukaan saamelaisten kotiseutualueella saamelaisella on aina oikeus valintansa mukaan asioida saamen tai suomen kielellä.
Uskonnolla tarkoitetaan perinteisiä maailmanuskontoja, kuten esimerkiksi kristinuskoa, islamia, juutalaisuutta ja hindulaisuutta, sekä uusia uskonnollisia liikkeitä.
Vakaumus tarkoittaa ei-uskonnollista maailman- tai elämänkatsomusta, esimerkiksi ateismia.
Mielipiteellä tarkoitetaan muun muassa henkilön poliittisia ja yhteiskunnallisia mielipiteitä ja näkemyksiä.
Poliittisella toiminnalla tarkoitetaan poliittisessa toiminnassa mukana olemista, puolueen jäsenyyttä tai kannattajuutta.
Ammattiyhdistystoiminnalla tarkoitetaan esimerkiksi ammattiliiton jäsenyyttä tai siinä toimimista.
Perhesuhteilla tarkoitetaan sitä, onko henkilö perheellinen, naimaton, avioliitossa, rekisteröidyssä parisuhteessa, avoliitossa, seurustelusuhteessa, eronnut tai leski.
Terveydentilalla tarkoitetaan sekä fyysistä että psyykkistä terveydentilaa. Terveydentila kattaa sekä akuutit että krooniset sairaudet.
Vammaisiin henkilöihin kuuluvat ne, joilla on sellainen pitkäaikainen ruumiillinen, henkinen, älyllinen tai aisteihin liittyvä vamma, joka vuorovaikutuksessa erilaisten esteiden kanssa voi estää heidän täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisensa yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa.
Virallinen kansainvälinen määritelmä vammaisuudesta on tehty YK:n vammaissopimuksessa.
Viranomaisen, koulutuksen järjestäjän, työnantajan sekä tavaroiden tai palvelujen tarjoajan on tehtävä kohtuullisia mukautuksia, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti asioida viranomaisissa sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita samoin kuin suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla.
Kun tarvetta mukautuksille arvioidaan, huomioidaan vammaisen henkilön tarpeiden lisäksi toimijan kyky tehdä mukautuksia.
Seksuaalinen suuntautuminen on ominaisuus, joka kertoo siitä, kehen ihminen ihastuu, rakastuu, tuntee emotionaalista ja/tai eroottista vetovoimaa.
Muu henkilöön liittyvä syy tarkoittaa sitä, että laissa oleva lista syrjintäperusteista ei ole tyhjentävä. Muu henkilöön liittyvä syy voi olla esimerkiksi yhteiskunnallinen asema, varallisuus, ulkonäkö tai asuinpaikka.