Esiintyjät ja taiteilijat

DAVI

Melodista trap-musiikkia tekevä DAVI on parikymppinen helsinkiläisartisti, joka tuli alun perin tunnetuksi featattuaan Cledoksen läpimurtodebyyttisinglellä ”Töis” vuonna 2017. Muutaman singlen ja BoiVIILEIN-EP:n julkaisseen artistin ensimmäinen DAVI-artistinimellä julkaistu ”Exit”-kappale nousi ilmiöksi sosiaalisessa mediassa vuonna 2021. Y-festivaalille saapuva DAVI kiinnitettiin Babyface-levymerkille keväällä 2022.


 

Helmi Hagelin

Helmi Hagelin on saamelainen taiteilija ja vaatesuunnittelija, joka osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun visuaalisin keinoin. Työllään hän haluaa kyseenalaistaa ja tehdä näkyväksi vallitsevia rakenteita sekä niiden vaikutuksia. Tällä hetkellä Hagelinia kiinnostaa erityisesti intersektionaalisuus ja se, kuinka vähemmistöjen edustajat nähdään yhteiskunnassa. Näitä aiheita hän tarkastelee queer-saamelaisen näkökulmasta.

Helmi Hagelin osallistuu Y-festivaalille installaatioteoksella ”Vain silloin minä olen”, joka pohtii useaan eri vähemmistöön kuulumista.

Helmi Hagelin katsoo suoraan kameraan. Vaaleahiuksisella Hagelinilla on yllään läpinäkyvä vaalea paita. Hän pitää toista kättä kaulallaan.

 

Impropias Collective

Impropias Collective tutkii latinalaisamerikkalaisia identiteettejä. Kollektiivin nimen feminiinimuotoinen ”impropia” viittaa sopimattomaan, johonkin vaillinaiseen tai huonosti ajoitettuun. Nimi on myös sekoitus sanoista ”improvisation” ja ”propio”, joka ecuadorilaisessa slangissa tarkoittaa viileää ja katuviisasta.

Kollektiivin ovat perustaneet Mercedes Balarezo Fernández, Yes Escobar, Paola Nieto Paredes ja Daniela Pascual Esparza vuonna 2021. Y-festivaalille Impropias Collective tuo teoksen ”cuerpalatina” – nomadisen tanssi-installaation, joka kuljettaa yleisön erillään olosta ja outoudesta kohti yhteenkuuluvuuden juhlaa.


 

Joel Hentunen

Joel Hentunen on esteettömyysasiantuntija, joka auttaa toimijoita parantamaan esteettömyyttä niin rakennetussa ympäristössä kuin organisaatioiden eri toiminnoissa.

Joel Hentunen katsoo kameraan ja hymyilee. Hänellä on yllään Riesa-logoinen valkoinen t-paita.

 

K=IJU

K=IJU on esiintyvä artisti, tuottaja ja DJ. 20-vuotias artisti on tuottanut musiikkia jo kuusivuotiaasta asti – ensimmäiset äänityksensä K=IJU teki kahdeksanvuotiaana 1990-luvun digiraiturilla!

Tärkeintä K=IJUN musiikissa ovat tunnelma ja sanoitukset. Kaikki instrumentaalit K=IJUn musiikissa on soitettu livenä ja oikeilla instrumenteilla. K=IJU tuottaa, miksaa ja masteroi suurimman osan soolomusiikistaan itse, mutta tekee ahkerasti yhteistyötä monien artistien ja tuottajien kanssa. 

Y-festivaalilla K=IJU esittää uuden singlensä ”Concept Song”. 


 

Natalia Kallio 

Helsinkiläinen Natalia Kallio toimii kansainvälisenä ihmisoikeuskouluttajana, joka työskentelee muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien, yhdenvertaisuuden ja rauhan puolesta. Kalliolta on julkaistu kantaaottavat teokset ”She Needs Bigger Boots” (2019) sekä luokkaeroja käsittelevä esikoisromaani ”Kotileikki” (2022).

Natalia Kallio katsoo suoraan kameraan. Hänellä on yllään jakkutakki ja Tom of Finland -paita.

 

Saint Santi

Saint Santi on omaa identiteettiään tutkiva performanssitaiteilija, joka käyttää seksuaalisuuttaan ja sukupuoltaan työkaluna yhteiskunnallisten ongelmakohtien purkamiseen. Taiteellista tutkiskelua hän työstää ruskean ihmisen näkökulmasta.

Saint Santi esittää Y-festivaalilla teoksen "The Goddess Awakes 3".

Santi katsoo ylöspäin, pois kamerasta. Hänellä on yllään hihaton mekko. Hän pitää toista kättä kaulallaan ja toista rinnalla.

 

Tanssiva satuhetki

”Tanssiva satuhetki” on sateenkaareva tanssiesitys, joka juhlistaa ihmisten ja perhemallien monimuotoisuutta. Siinä tanssijat lukevat ja katsojat tanssivat – jos haluavat! Tarinoissa seikkailee yksisarvisia, sateenkaaria, avaruusaseman komentajia ja muita ihanuuksia. Vaikka tarina on juoneton ja tanssikin aivan ylösalainen, niin matka on varmasti lempeä ja hauska! 

”Tanssivassa satuhetkessä” esiintyvät Pauliina Aladin, Tanja Illukka ja Anni Puuperä. Työryhmä tuo lasten- ja nuortenkulttuuriin kuvastoa, jossa moninaiset yksilöt ja perheet tulevat näkyviksi ja saavat tilaa.

Kuva: Anni Kääriä
 

Fanni Ijäs

Tukholmassa asuva Fanni Ijäs on suomalainen tanssija, koreografi ja tanssinopettaja, joka työssään ammentaa housetanssista ja klubikulttuurista. Y-festivaalille Ijäs tuo tuoreen teoksensa ”Nights don’t have names” (2022). Teos tutkii yöaikaa, joka ei rajaudu eikä rajoita, sekä tästä kumpuavaa mahdollisuutta keholliseen muodonmuutokseen suorittavasta päiväkehosta empaattiseen yökehoon.

“Nights don’t have names” esitetään pelkistetyssä huoneessa. Tilasta muodostuu esityslavan ja tanssilattian välinen sekoitus, jonka yleisö jakaa tanssijan ja musiikin kanssa.

Y-festivaalilla Suomen ensi-iltansa saava teos herättelee kysymyksiä yleisön ja esiintyjän välisestä suhteesta sekä sosiaalisen tanssitradition mahdollisuuksista laajentaa esittävän taiteen kenttää.

 

HAARALA, HENNA

Henna Haarala on 24-vuotias visuaalinen tarinankertoja, jonka kaikessa luovassa tekemisessä leikkisyys ja särmä kulkevat käsi kädessä. Visuaalisuuttaan Haarala kuvailee värin, muodon, kuvan ja äänen intohimoiseksi kollaasiksi. Haarala suuntaa luovuuttaan siihen, mikä milloinkin tuntuu oikealta. Viime aikoina hän on löytänyt palon kirjoittamiseen.

Y-festivaalilla Haaralan teoksia kuullaan ensimmäisen kerran spoken word -taiteen muodossa. ”20 DENIERS” on kokoelma, joka kattaa ajatuksia aitoudesta, seksuaalisuudesta ja siitä, ketä varten me elämme.

 

 

Inari Sandell

Inari Sandell on monialaisesti kuvan, tilan ja materiaalin kanssa työskentelevä helsinkiläinen kuvataiteilija. Hänen työnsä käsittelee aistikokemusta, jaksamista ja lepoa sekä postdigitaalista ja posthumanistista olemista. Sandell yhdistelee työssään herkkää tekstiiliä, arkisia esineitä sekä raskaita ja teräviä materiaaleja, kuten lasia ja metallia. Neuroepätyypillisyydestään innoittuneena Sandell pyrkii haastamaan ruumiillisia ja kognitiivisia kykyjä koskevia normatiivisia raameja ja tekemään tilaa vaihtoehtoisille hahmotelmille.

Y-festivaalilla Sandell esittelee installaatioteoksen ”Gravity Blanket” (2021). Painopeiton muotoa mukaileva teos yhdistää kevyen, hauraan kankaan sekä särkyneen lasin, keskustellen neurokirjolla elämisestä, levosta ja pärjäämisestä.


 

Mira Eskelinen

Mira Eskelinen on helsinkiläinen kirjailija, tuottaja, kuraattori ja esiintyjä, joka tunnetaan myös artistinimellä Miss Vinyl Envy. Eskelisen taiteellinen työskentelyn keskiössä ovat trans- ja queer-narratiivien purkaminen ja laajentaminen sekä yhteiskuntamme tiukkojen ja absurdien sukupuolioletusten karnevalisointi. Tuottajana ja kuraattorina Eskelinen luo tiloja queertaitelijoille tuoda tarinoitansa esiin omaehtoisesti. Hän on yksi palkitun ja Kansallisteatterin päänäyttämölläkin nähdyn Punch Up! – Resistance & Glitter -klubin perustajista.

Eskelinen moderoi Y-festivaalilla Kuinka transsukupuolisuus voi parantaa elämänlaatua -keskustelun.

Kuva: Shia Conlon
 

Skábma Idja

Skábma Idja -taiteilijanimellä toimiva Máret Ásllat Ivvár Ovllá Nilla Ritni, Ritni Rávdnji Ráste Pieski on tenosaamelainen esitystaiteilija ja aktivisti. Pieskille tärkeitä asioita ovat muun muassa dekolonisaatio, asioiden queeriyttäminen ja intersektionaalinen feminismi. Taiteessa häntä kiinnostavat erityisesti yhteisöllisyys, poikkitaiteellisuus, kollektiiviset projektit, normien horjuttaminen ja leikkisyys.

Hän esittää Y-festivaalilla sooloteoksensa ”Rievssat – Snow Grouse”, joka on syntynyt dekolonisaation, queeriyttämisen sekä oman identiteetin ja yhteisön kysymysten äärellä.

Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen
 

Tourer Sportsvagina

Tourer Sportsvagina on drag-artisti, joka esiintyy harvoin ja valitusti. Hänen ollessa lavalla yleisö pääsee yhtä helpolla kuin vammaiset ihmiset yhteiskunnassa.

Y-festivaalilla nähtävä esitys on kannanotto esteettömyydestä ja sen ilmentymistä.

Kuva: Sonja Siikanen
 

Yeboyah

Helsinkiläinen artisti ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Yeboyah tuo Y-festivaalille Perhosefekti-debyyttialbuminsa kiertueen. 

Emma-ehdokkuuden tuonut vuoden 2019 Elovena EP ja sen visuaalinen konsepti nostivat Yeboyahin yhdeksi puhutuimmista uusista artisteista. Yeboyahin lavapresenssistä on päästy nauttimaan sekä artistin soolokeikoilla että osana D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.-rapshowta.

Sony Musicille levyttävä Yeboyah on rakentanut uraansa itsenäisenä artistina jo useamman vuoden ajan. Syksyllä 2021 ilmestynyt Perhosefekti esittelee monipuolisen ja vahvaäänisen artistin.

Kyykyssä istuvalla Yeboyahilla on vihreät hiukset ja olalla perhostatuointi. Päällään hänellä on toppi, pitkähihainen paita ja housut. Hän katsoo suoraan kameraan.