Syrjintä Suomessa -Policy Briefit
Syrjintä Suomessa -Policy Brief kokoaa yhteen viimeisintä tutkimustietoa syrjintään ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä kysymyksistä.
Kukin Policy Brief -sarjan osa keskittyy tarkastelemaan yhtä ajankohtaista teemaa ja tarjoaa siihen liittyviä politiikkasuosituksia. Oikeusministeriön julkaisema sarja on suunnattu erityisesti päättäjille, poliitikoille, toimittajille, virkahenkilöille ja muille asiantuntijoille.
Julkaisut ovat saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi.
Koronapandemian vaikutuksia on tarkasteltava myös yhdenvertaisuuden näkökulmasta: miten pandemia ja sen torjumiseksi tehtävät toimet sekä jälkihoito vaikuttavat eritaustaisten ihmisten elämään ja oikeuksien toteutumiseen. Haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten – kuten iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden, lasten ja nuorten sekä eri vähemmistöjen – tilanteeseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Euroopan unionin perusoikeusviraston laajan kyselytutkimuksen ja muiden viimeaikaisten selvitysten tulokset kertovat seksuaali- ja sukupuoli-vähemmistöjen oikeuksien toteutumisesta Suomessa eri elämänalueilla. HLBTI-ihmiset kokevat asenteiden heitä kohtaan muuttuneen myönteisempään suuntaan, mutta samalla esille nousee yhä useita epäkohtia esimerkiksi työelämässä, koulutuksessa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Ennakkoluulot ja syrjintä estävät myönteisten väestösuhteiden kehittymisen ja ihmisten oikeuksien ja tasavertaisten mahdollisuuksien toteutumisen. Tämä katsaus kokoaa yhteen tietoa erilaisista tutkimusnäyttöön perustuvista menetelmistä, joilla voidaan puuttua eri ihmisryhmiin kohdistuviin ennakkoluuloihin.
YK:n Agenda2030 ja sen sisältämät kestävän kehityksen tavoitteet linkittyvät monin tavoin syrjintään ja yhdenvertaisuuteen liittyviin kysymyksiin. Tavoitteiden toteutumisen seurannassa onkin kehitettävä niin indikaattoreita kuin tietolähteitäkin, jotka tekevät vahvemmin näkyväksi syrjintätilanteen ja siinä tapahtuvat muutokset Suomessa.