Rasismin vastainen työ

Rasismi on vakava ihmisoikeusongelma, johon tulee puuttua järjestelmällisesti. Rasismi ylläpitää eriarvoisuutta ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa. Antirasismi on yksi keino torjua rasismia. 

Mitä rasismi on? 

Rasismi vaikuttaa läpileikkaavasti koko yhteiskunnassa. Sitä esiintyy laaja-alaisesti niin koulutuksessa, työelämässä kuin julkisissa tiloissakin. Käsitteenä rasismi tarkoittaa ihmisten tai ihmisryhmien arvottamista alempiarvoiseksi esimerkiksi ihonvärin tai oletetun etnisen taustan perusteella. Rasismi ylläpitää eriarvoisuutta ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa. 

Rasismi ilmenee sekä yksittäisinä rasistisina tekoina että arjessa tapahtuvana syrjintänä ja ulossulkemisena. Avoin rasismi voi ilmetä esimerkiksi huuteluna, nimittelynä, ulossulkemisena ja väkivaltana. Rakenteellinen rasismi on yhteiskunnan rakenteissa kuten instituutioissa, organisaatioissa ja palveluissa piilevää rasismia.  

Rakenteellinen rasismi on usein tiedostamatonta. Se voi ilmetä näennäisen neutraaleina käytäntöinä, jotka tosiasiassa sulkevat valtaväestöstä toisenlaisiksi nähdyt henkilöt ulkopuolelle. Rakenteisiin piiloutuva rasismi kertautuu monissa asioissa. Se vaikuttaa koulutustasoon, työllistymiseen, asumiseen ja osallisuuden tunteeseen.  

Taustaa

Rasismi ei ole Suomessa uusi ilmiö. Kieli- ja kulttuurivähemmistöt kuten romanit, tataarit ja alkuperäiskansa saamelaiset ovat kohdanneet historian saatossa laaja-alaisesti rasismia ja syrjintää. 

Ei yleistyksille

Myös positiivisilta vaikuttavat ennakkoluulot voivat olla haitallisia. Yleistävät käsitykset johtavat siihen, ettemme kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti. Hyvä nyrkkisääntö on: älä tee oletuksia ihmisen ominaisuuksista, taidoista tai kiinnostuksen kohteista ihonvärin, kansallisuuden tai etnisen taustan perusteella, vaan kohtaa jokainen yksilönä. 

EU-lippu ja teksti Euroopan unionin osarahoittama