Tietoa syrjinnästä

Toimikausi: 1.2.2021 – 31.1.2023

Oikeusministeriön Tietoa syrjinnästä -hankkeen tavoitteena on kehittää uusia menetelmiä syrjintätiedon saatavuuden ja käytettävyyden parantamiseksi. Työn tavoitteena on myös vahvistaa järjestöjen ja syrjinnän kohteeksi joutuvien ryhmien osallistumista syrjinnän seurantaan. 

Hankkeessa pureudutaan muun muassa rakenteellisen syrjinnän mittaamiseen ja tiedon saatavuuden parantamiseen. Hankkeen aikana järjestetään myös erilaisia vuorovaikutusta ja yhteiskehittämistä tukevia työpajoja sekä käytännön työkaluja syrjinnän seurantaan. 

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on sitoutunut edistämään syrjinnän vastaista työtä. Tietoa syrjinnästä -hanke tukee oikeusministeriön koordinoimaa syrjinnän seurantajärjestelmää sekä hallitusohjelmassa linjattua rasismin vastaista ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelmaa (2021-2023).

Tietoa syrjinnästä -hanke on saanut rahoitusta Euroopan Unionin perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelmasta.

Lisätietoja hankkeesta

​​​​​​Tekoälyn vinoumien välttäminen -hankkeen julkaisutilaisuus

Tiistaina 23.8.2022 klo 13–15.00

Paikka: Kokoustila Paja (VM), Mariankatu 9, Helsinki. Mahdollisuus osallistua myös etänä.

Oikeusministeriön Tietoa syrjinnästä -hanke ja Demos Helsingin johtama Tekoälyn vinoumien välttäminen -tutkimushanke (VN TEAS) järjestävät 23. elokuuta 2022 avoimen tilaisuuden, jossa julkistetaan tutkimushankkeen loppuraportti ja esitellään arviointikehikko syrjimättömälle tekoälylle.

Tilaisuus on suunnattu päätöksentekijöille, tekoälyn kehittäjille ja yhdenvertaisuuskysymysten parissa työskenteleville. Tarkempi ohjelma julkaistaan tällä sivulla elokuun alussa.

Ilmoittaudu tilaisuuteen 19.8. klo 16:00 mennessä. Etänä tilaisuuteen ilmoittautuneille lähetetään linkki tapahtumaan.

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan (VN TEAS) rahoittaman Tekoälyn vinoumien välttäminen -tutkimushankkeen tavoitteena oli kartoittaa laajasti, millaisia riskejä perusoikeuksille ja syrjinnälle Suomessa käytössä ja suunnitteilla olevat koneoppimiseen perustuvat tekoälysovellukset sisältävät. Hankkeen lopputuloksena laadittiin arviointikehikko tekoälysovellusten syrjimättömyyden varmistamiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi (YVL 5-7 §) eri käyttökonteksteissa.

Voit lukea hankkeen viimeisimmän blogitekstin tästä.

Lisätietoja: 

Erityisasiantuntija Katriina Nousiainen, oikeusministeriö, [email protected]; puh: 02951 50275

Hankepäällikkö Mia Luhtasaari, oikeusministeriö, [email protected]​; puh: 02951 50130

Tutkimuskoordinaattori Atte Ojanen, Demos Helsinki, [email protected], Puh: 0509177994

Esitteet

Tieto syrjinnästä -hanke julkaisee sarjan infolehtisiä syrjintätiedon keruusta ja tiedon saatavuuden parantamisesta erilaisista temaattisista näkökulmista. Materiaalit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.