Tilastoja syrjinnästä

 

Perusoikeusbarometri

Perusoikeusbarometri on oikeusministeriön ja Ihmisoikeuskeskuksen tutkimushanke, jossa selvitettiin koko väestön, vammaisten ja toimintarajoitteisten henkilöiden sekä kielivähemmistöjen (venäjän-, arabian- ja ruotsinkieliset) näkemyksiä ja kokemuksia perusoikeuksista.

Barometri perustuu Euroopan unionin perusoikeusviraston laatimaan verkkokyselyyn, joka toteutettiin vuonna 2019. Barometrin kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastasi raportin tilastoajosta.

Perusoikeusbarometrin tulokset eivät ole kaikilta osin yleistettävissä, koska kyselyyn vastanneiden osuus on joidenkin vastaajaryhmien osalta alhainen ja lisäksi vastaamisen kesken jättäneiden osuus on monessa vastaajaryhmässä korkea.

Tutustu perusoikeusbarometrin tuloksiin

Perusoikeusbarometrin tuloksia -työkalu on tuotettu osana Tietoa syrjinnästä -hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin Perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelmasta (2014–2020).

 

Tiesitkö, että?

Perusoikeusbarometrin (2021) tuloksiin perustuvan Tiesitkö, että? -kampanjan tarkoituksena on tehdä näkyväksi työelämässä ja työnhaussa esiintyvää syrjintää.

Kampanja on tuotettu osana oikeusministeriön koordinoimaa Tietoa syrjinnästä -hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin Perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelmasta (2014–2020).

Infograafi, jossa lukee: Tiesitkö, että 25 % väestöstä on kokenut syrjintää työssä tai työnhaussa viimeisen viiden vuoden aikana. Vamman vuoksi syrjintää on kokenut 39 % ja vieraskielisyyden 48,5 %. Lähde: Perusoikeusbarometri (2021).

Infograafi, jossa lukee: Tiesitkö, että 53 % työssä tai työnhaussa koetusta syrjinnästä tapahtui viimeisen 12 kuukauden aikana. Lähde: Perusoikeusbarometri (2021).

Infograafi, jossa lukee: Tiesitkö, että 93 % syrjintää kokeneista on jättänyt ilmoittamatta työnhaussa tai työssä koetun syrjinnän. Lähde: Perusoikeusbarometri (2021).

Infograafi, jossa lukee: Tiesitkö, että 48 % syrjintää työssä tai työnhaussa kokeneista ei ilmoittanut asiasta, koska he kokivat, ettei ilmoittamisella olisi vaikutusta. Lähde: Perusoikeusbarometri (2021).

Infograafi, jossa lukee: Tiesitkö, että yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän muun muassa iän, terveydentilan ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella? 30 % ei tiedä laista, joka kieltää työnhakijoiden syrjinnän iän vuoksi. 34 % ei tiedä laista, joka kieltää työnhakijoiden syrjinnän vamman vuoksi. 40 % ei tiedä laista, joka kieltää työnhakijoiden syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Lähde: Perusoikeusbarometri (2021).