SELVITYS INTERSUKUPUOLISUUDESTA
Osana kansallista perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaa toteutetaan selvitys intersukupuolisten ihmisten kokemuksista ja oikeuksista.
Selvityksellä kerätään tietoa siitä, millaisia kokemuksia ihmisillä, joilla on intersukupuolinen keho, on terveydenhuollosta ja miten terveydenhuollon toimenpiteet ovat vaikuttaneet heidän elämäänsä, minkälaista tietoa ja tukea he ovat saaneet ja mitä he kokevat tarvitsevansa. Lisäksi kerätään tietoa siitä, miten intersukupuolisuus on vaikuttanut ihmisten kokemuksiin päivähoidossa, koulussa, harrastusryhmissä, opiskelu- ja työelämässä sekä selvitetään hyviä käytäntöjä intersukupuolisten ihmisten huomioimiseen eri elämän alueilla. Selvityksessä kerätään tietoa myös intersukupuolisten lasten vanhempien kokemuksista sekä heidän tiedon ja tuen tarvettaan. Selvitys sisältää lisäksi katsauksen eräiden muiden maiden tilanteeseen.
Intersukupuolisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilön keholliset sukupuolta määrittävät tekijät eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset.
Intersukupuolisten ihmisten ja heidän vanhempiensa kokemuksia kerätään teemahaastatteluilla ja verkkokyselyillä kesän 2018 aikana. Katso lisätietoja alta ja osallistu!
Kerätyn tiedon ja muun selvitystyön perusteella esitetään suosituksia intersukupuolisten ihmisten tilanteen kehittämiseksi Suomessa. Selvitys julkaistaan keväällä 2019. Selvityksen rahoittavat oikeusministeriö ja ulkoministeriö ja sen toteuttaa riippumaton asiantuntija Tikli Oikarinen.
OSALLISTU TEEMAHAASTATTELUUN
Etsin haastateltavaksi:
- 15 vuotta täyttäneitä ihmisiä, joilla on intersukupuolinen keho
- Intersukupuolisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilön keholliset sukupuolta määrittävät tekijät eivät synnynnäisesti ole yksiselitteisesti joko nais- tai miestyypilliset.
- Sinulla voi esimerkiksi olla todettu jokin intersukupuolisuuteen usein liitetyistä lääketieteellisistä diagnooseista kuten synnynnäinen lisämunuaisen hyperplasia (CAH), androgeeni insensitiivisyys (AIS, CAIS, PAIS), gonadien dysgenesia (mm. Swyerin syndrooma), 5α-reduktaasin puutos, hypospadia, muu sukuelinten erilaisuus tai puuttuminen, jokin muu intersukupuolisuuden muoto tai sen hoitokäytäntöjä lähellä oleva esimerkiksi Klinefelterin tai Turnerin oireyhtymä. Selvityksessä näihin kaikkiin viitataan termillä intersukupuolisuus.
- Intersukupuolisten lasten vanhempia
Noin 1-2 tuntia kestävä teemahaastattelu keskittyy kokemuksiisi terveydenhuollosta, intersukupuolisuuden vaikutuksesta elämääsi sekä ajatuksiisi terveydenhuollon ja tukitoimien kehittämisestä ja intersukupuolisten ihmisten yhdenvertaisuuden edistämisestä. Vanhempien haastattelussa kysytään heidän kokemuksistaan sekä tiedon ja tuen tarpeestaan. Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata. Haastattelu tehdään toivomassasi paikassa, esimerkiksi kotonasi tai muussa rauhallisessa paikassa kesän 2018 aikana.
Haastatteluun osallistumalla autat keräämään tärkeää tietoa intersukupuolisten ihmisten ja heidän vanhempiensa kokemuksista. Kerätyn tiedon ja muun selvitystyön perusteella esitetään suosituksia intersukupuolisten ihmisten tilanteen kehittämiseksi Suomessa. Kiitos osallistumisestasi!
Vastaan mielelläni kaikkiin haastattelua koskeviin kysymyksiin – ota rohkeasti yhteyttä!
Ilmoittaudu haastatteluun tai kysy lisätietoja:
Tikli Oikarinen
tikli.oikarinen(a)protonmail.com / p. 0505742086 (myös tekstiviestit ja Whatsapp)
TÄYTÄ VERKKOKYSELY
Voit osallistua selvitykseen myös vastaamalla verkkokyselyyn. Kyselyyn vastaaminen kestää noin 30-40 minuuttia. Kysely keskittyy kokemuksiisi terveydenhuollosta ja intersukupuolisuuden vaikutuksesta elämääsi sekä ajatuksiisi terveydenhuollon ja tukitoimien kehittämisestä ja intersukupuolisten ihmisten yhdenvertaisuuden edistämisestä. Vanhempien kyselyssä kysytään heidän kokemuksistaan sekä tiedon ja tuen tarpeestaan. Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata.
Kyselyyn voi vastata 31.8.2018 mennessä.
Verkkokysely intersukupuolisille ihmisille
Verkkokysely intersukupuolisten lasten vanhemmille
Olet kyselyyn vastattuasikin tervetullut osallistumaan myös teemahaastatteluun!
LUOTTAMUKSELLISUUS JA TIETOSUOJA
Selvitykseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista, eikä siitä makseta osallistujille korvausta. Verkkokyselyn ja haastattelun kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata ja suostumuksen osallistumisesta voi peruuttaa missä vaiheessa tahansa ilman syytä. Kyselyn ja haastattelun tietoja käytetään intersukupuolisten henkilöiden kokemuksia koskevan oikeusministeriön ja ulkoministeriön rahoittaman selvityksen laadinnassa.
Selvitys toteutetaan anonyymisti. Selvityksen tarkoituksena ei ole kerätä tietoa, jonka perusteella yksittäisiä henkilöitä voitaisiin tunnistaa. Selvitys raportoidaan siten, ettei yksittäisiä henkilöitä tai heidän vastauksia voi tunnistaa. Aineistoa käsitellään suojatuilla verkkolevyillä ja suojatuilla muistivälineillä.
Oikeusministeriö vastaa kyselyssä kerättävien tietojen käsittelystä rekisterinpitäjänä. Tietojen käsittelyn sekä selvityksen laatimisen tarkoitus on valtioneuvoston perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman mukaisesti edistää intersukupuolisten henkilöiden itsemääräämisoikeutta (perustuslain 7 § 1 mom. ja 22 §). Tietoa tietosuojasta oikeusministeriön toiminnassa saat täältä.
Lisätietoa intersukupuolisuudesta ja intersukupuolisten ihmisten vertaistoiminnasta:
www.intersukupuolisuus.fi ja https://seta.fi/tika-hanke/
Lisätietoa selvityksestä:
Tikli Oikarinen
tikli.oikarinen(a)protonmail.com / p. 0505742086 (myös tekstiviestit ja Whatsapp)