Vad är jämlikhet?  

Jämlikhet är en grundläggande rättighet om vilken det föreskrivs i Finlands grundlag. Med jämlikhet avses att alla människor är likvärdiga oavsett exempelvis kön, ålder, etniskt eller nationellt ursprung, hudfärg, språk, religion, funktionsnedsättning eller sexuell läggning. 

I ett rättvist samhälle ska alla ha likvärdiga möjligheter att utbilda sig, arbeta och få olika tjänster. De grundläggande rättigheterna tillkommer alla. 

Formell jämlikhet 

Med formell jämlikhet avses att alla människor behandlas lika i liknande situationer. Detta garanterar likväl inte likabehandling, eftersom initiala skillnader som till exempel hälsotillstånd, kön, ålder och språk inte beaktas.

Faktisk jämlikhet 

Faktisk jämlikhet kan förutsätta att man avviker från principen om likabehandling för att jämlikhet ska uppnås för alla oberoende av bakgrund. Faktisk jämlikhet främjas till exempel genom rimliga anpassningar såsom nödvändiga hjälpmedel och likabehandlingsplanering.

Diskrimineringslagen skyddar mot diskriminering 

Syftet med diskrimineringslagen är att främja likabehandling och förebygga diskriminering samt att effektivisera rättssäkerheten för den som utsatts för diskriminering. 

Diskrimineringslagen skyddar dig mot diskriminering på följande grunder: ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion eller övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, fackföreningsverksamhet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning, någon annan omständighet som gäller den enskilde som person. 

Lagen skyddar dig också i fall där diskriminering grundar sig på ett antagande om någon egenskap hos dig. Förbudet mot diskriminering inom olika livsområden preciseras i jämställdhetslagen, strafflagen och i arbetslagstiftningen. 

Alla människor har rätt till likabehandling. Med diskriminering avses att en person behandlas sämre än andra på grund av någon personlig egenskap. Diskriminering kan förekomma till exempel i arbetslivet, i utbildning eller i tillgången till tjänster.

Särbehandling är inte diskriminering, om det med avseende på de grundläggande och mänskliga rättigheterna finns ett godtagbart syfte för behandlingen och medlen för att uppnå detta syfte är proportionerliga. Bestämmelser om de legitima grunderna för särbehandling finns i diskrimineringslagen. 

Diskrimineringsgrunder

Diskrimineringsgrunder som förbjuds i diskrimineringslagen är: