Ny handbok, poddsändningar och rekommendationer om arbetet mot hatbrott
Inom projektet Against hate har det producerats nytt utbildningsmaterial för arbetet mot hatretoriken. Projektet har bland annat resulterat i en handbok samt poddsändningar och rekommendationer.
Informationen i den handbok som utarbetats inom justitieministeriets projekt för att bekämpa hatretorik och hatbrott ges information särskilt för åklagare, domare och andra experter. Den innehåller information om lagstiftning, avgörandepraxis i Europadomstolen, rättspraxis och forskningar i ämnet.
Projektet har också producerat podcasten ”Vi pratar om hatprat” som består av tre avsnitt. Syftet med diskussionerna har varit att öka kunskapen om dessa problem och stödja dem som arbetar med att bekämpa hatretorik. I det första avsnittet diskuterar man de rättsliga utmaningarna i anknytning till hatretoriken. Hur kan man känna igen straffbar hatretorik? I det andra avsnittet diskuterar man underrapporteringen. Varför vill inte de som utsätts för hatretorik eller hatbrott anmäla det till myndigheterna? Det tredje avsnittet handlar om hur hatretoriken påverkar den politiska debatten.
Projektet har också resulterat i rekommendationer om hur hatretorik och hatbrott kan bekämpas. Projektet Against hate avslutas i slutet av november 2019.
Ytterligare information: Milla Aaltonen, projektchef, tfn 02951 50061, [email protected]
Information och exempel om hatbrott och hatretorik – handbok för rättsväsendet
Lyssna på podcasten Vi pratar om hatprat (på finska)
Rekommendationer från projektet Against hate för arbetet mot hatbrott och hatretorik