Aktörer och roller
Diskrimineringsombudsmannen, diskriminerings- och jämställdhetsnämnden samt arbetarskyddsmyndigheterna övervakar att diskrimineringslagen följs. Brott som har samband med diskriminering utreds av polisen. Jämställdhetsombudsmannen har till uppgift att övervaka att jämställdhetslagen följs. Till justitieministeriets uppgifter hör beredning av diskrimineringslagstiftningen och främjande av likabehandling.
Aktörer om vilka bestäms i lag
Diskrimineringsombudsmannen främjar likabehandling och ingriper i diskriminering. Ombudsmannen behandlar anmälningar om diskriminering utifrån alla de diskrimineringsgrunder som nämns i diskrimineringslagen.
Du kan vända dig till diskrimineringsombudsmannen om du har utsatts för eller bevittnat diskriminering på grund av ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, fackföreningsverksamhet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller någon annan orsak som gäller en personlig egenskap.
I anslutning till diskrimineringsombudsmannen finns också delegationen för likabehandlingsärenden, som tillsatts av statsrådet.
Diskrimineringsombudsmannen
Delegationen för likabehandlingsärenden
Jämställdhetsombudsmannen övervakar jämställdhetslagen och främjar jämställdheten mellan könen. Ombudsmannen ger anvisningar och råd i frågor som gäller jämställdhetslagen, diskriminering på grund av kön, könsidentitet och könsuttryck samt främjande av jämställdhet mellan könen.
Jämställdhetsombudsmannen kan bistå den som blivit utsatt för diskriminering enligt jämställdhetslagen i syfte att trygga den diskriminerades rättigheter och vid behov bistå honom eller henne i rättegång.
Arbetarskyddsmyndigheterna övervakar att diskrimineringslagen iakttas i arbetsavtalsförhållanden, i offentligrättsliga anställningar, vid arbetspraktik och annan motsvarande verksamhet på arbetsplatser samt vid rekrytering.
För att ingripa i diskriminering på arbetsplatser kan arbetarskyddsmyndigheten vidta tillsynsåtgärder enligt lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen, såsom meddela anvisningar och uppmaningar.
Om arbetsgivaren inte iakttar en uppmaning, kan arbetarskyddsmyndigheten genom sitt beslut ålägga arbetsgivaren att rätta till de förhållanden som strider mot bestämmelserna.
Diskriminerings- och jämställdhetsnämnden övervakar att diskrimineringslagen och jämställdhetslagen iakttas i privat verksamhet samt i offentlig förvaltning och affärsverksamhet.
Nämnden fastställer förlikning mellan parterna i ärenden som gäller diskriminering eller repressalier. Den kan också förbjuda aktören i fråga att fortsätta eller upprepa diskrimineringen och förelägga aktören att inom en skälig tid vidta åtgärder för att fullgöra sina skyldigheter. Nämnden får förena sitt förbud eller föreläggande med vite.
När det gäller tillsyn över att jämställdhetslagen iakttas är nämnden behörig också i frågor som gäller arbetslivet, där jämställdhetsombudsmannen eller en arbetsmarknadscentralorganisation kan föra ärendet till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden.
Ministeriernas roll
Social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för att främja jämställdhetspolitiken och arbetarskyddet. Vid ministeriet finns dessutom delegationen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning (VANE) och delegationen för romska ärenden (RONK).
Social- och hälsovårdsministeriet
Delegationen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Delegationen för romska ärenden
Justitieministeriet svarar för att främja jämlikhet, goda etniska relationer och språkliga rättigheter samt samordnar behandlingen av samefrågor.
Vid ministeriet finns bland annat delegationen för etniska relationer (Etno), delegationen för språkärenden, delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) och delegationen för teckenspråksärenden.
Kommunikationsministeriet har till uppgift att sköta ärenden som gäller rörlighet för information, varor och människor. Detta omfattar frågor som gäller tillgänglighet, digitala tjänster och artificiell intelligens.
Miljöministeriet svarar för frågor som gäller region- och samhällsstrukturen, den byggda miljön, boende, biologisk mångfald och miljövård.
Exempelvis främjandet av tillgängligheten i den byggda miljön hör till miljöministeriets ansvarsområden.
Till arbets- och näringsministeriets ansvarsområde hör bland annat näringspolitiken, sysselsättning och likabehandling i arbetslivet samt främjande av integration av invandrare.
Inrikesministeriet svarar för Finlands inre säkerhet, bland annat polisförvaltningen, gränssäkerheten och invandringspolitiken.
Statsrådets kansli ansvarar för organiseringen av alla ministeriers verksamhet och för regeringens verksamhetsbetingelser.
Statsrådets kansli administrerar flera förvaltningsövergripande projekt, såsom det arbete som under statsminister Orpos regeringsperiod genomförs för att främja likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering samt det nationella genomförandet av hållbar utveckling.
Utrikesministeriets verksamhet koncentrerar sig framför allt på utrikes- och säkerhetspolitik, handelspolitik och utvecklingspolitik samt utrikespolitiskt betydelsefulla frågor och internationella relationer.
Ministeriet ansvarar för Finlands internationella mänskorättspolitik och rapporterar om verkställandet av de förpliktelser som följer av människorättskonventionen till FN:s och Europarådets övervakningsorgan.
På utrikesministeriets webbplats finns de rekommendationer om tillgodoseendet av de mänskliga rättigheterna som internationella övervakningsorgan utfärdat för Finland.
Utrikesministeriets
Rekommendationer (på finska)
Till undervisnings- och kulturministeriets ansvarsområde hör bland annat vetenskap, utbildning och småbarnspedagogik, konst, kultur, motion och ungdomsfrågor, musei- och biblioteksväsendet samt religionssamfund.
Ministeriet främjar de etiska principerna inom idrotten och likabehandlingen samt möjligheterna att bekänna sig till och utöva en religion.