<p><img src="//log.otakantaa.fi/piwik.php?idsite=13" style="border:0;" alt="">

Närpiölle ja Punkalaitumelle tunnustusta esimerkillisinä hyvien etnisten suhteiden edistäjinä

justitieministeriet
Julkaisuajankohta 14.9.2016 13.01
Tiedote
Oikeusministeriön yhteydessä toimivan Etnisten suhteiden neuvottelukunnan ETNOn kuntapalkinto on tänä vuonna annettu Närpiölle ja Punkalaitumelle. Palkintoa on vuodesta 2012 jaettu kunnille ja kaupungeille, jotka omissa toiminnoissaan ovat esimerkillisesti edistäneet hyviä etnisiä suhteita omilla alueillaan. Närpiö ja Punkalaidun saivat tunnustusta myös toimistaan työelämän monimuotoisuuden edistäjinä.

Palkinto jaettiin tänään 14.9. Kuntaliiton Kuntamarkkinat-tapahtumassa Helsingissä.

Neuvottelukunta halusi tämän vuoden palkitsemisella korostaa pitkään jatkunutta työtä maahanmuuttajien työllistämisen edistämiseksi, erityisesti pienillä paikkakunnilla. Maahanmuuttajien integroituminen maaseutukunnissa on suuri haaste ja uusien asukkaiden vastaanottamisen vaikutukset näkyvät selkeämmin väestösuhteissa. Maahanmuuton ja yhteiskunnan monimuotoisuuden positiivisista vaikutuksista maaseudulla harvoin keskustellaan.

Punkalaidun ja Närpiö ovat molemmat pieniä kuntia, joissa maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt eri syistä johtuen. Niillä on myös erilaiset lähtökohdat maahanmuuttajien ja pakolaisten vastaanottamisessa ja heidän kotoutumisensa edistämisessä.

Närpiö on viime vuosina keskittynyt työperäiseen maahanmuuttoon ja pakolaisia kaupunkiin on otettu vain vähän. Vuonna 2014 Närpiö otti vastaan 20 hengen ryhmän sudanilaisia pakolaisia. Uudet kuntalaiset ovat elvyttäneet Närpiön kunnan taloustilannetta ja alkaneet ostaa vanhoja taloja Närpiön kylistä. Tämän johdosta oppilaskadosta kärsineet kyläkoulut voivat jatkaa toimintaansa. Närpiössä on kehitetty erilaisia kotoutumista edistäviä koulutusmalleja, joita on toteutettu yhteistyössä muiden alueen kuntien kanssa.

Punkalaitumella on ollut vastaanottokeskustoimintaa pitkään. Kunta on vuosien varrella ottanut vastaan kiintiöpakolaisia ja kehittänyt erilaisia kotouttamista edistäviä malleja. Erilaisten hankkeiden avulla on voitu kehittää maahanmuuttajataustaisten työllistymistä hyvin tuloksin. Kehitettyjä malleja on otettu käyttöön myös lähikunnissa ja jopa kansainvälisesti. Eurooppalainen maaseudun kehittämisen verkosto on omassa esitteessään maininnut Punkalaitumen esimerkillisenä kuntana kotouttamistyössä.

Lisätietoja:
neuvottelukunnan pääsihteeri, ylitarkastaja Peter Kariuki, puh. 02951 50191, ja neuvottelukunnan asiantuntijasihteeri, tarkastaja Nina Suorsa, puh. 02951 50279, sähköposti: [email protected]

Jari Lindström